Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

Originaltitel: Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest
Regissör: Gore Verbiniski
Manus: Ted Elliot, Terry Rossio, Stuart Beattie och Jay Wolpert
Språk: Engelska, turkiska och grekiska
Land: USA
År: 2006
Längd: 150 minuter

Dead man’s chest är uppföljaren till första filmen om Jack Sparrow – Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl – och visst känns det lite som en mellanfilm?

Det vankas giftermål för Will Turner (Orlando Bloom) och Elizabeth Swann (Kiera Knightley) men deras cermoni avbryts av att de båda blir fängslade för sitt medhjälp till kapten Jack Sparrows (Johnny Depp) flykt. Bakom tillfångatagandet ligger Ostindiekompaniets chef i Port Royal, den girige Lord Cutler Beckett (Tom Hollander) som vill ha Sparrows kompass. Efter vissa påtryckningar och förhandlingar lyckas de båda fångarna köpa sig fria, var för sig, i utbyte mot att de skaffar fram det Beckett vill ha. I tur och ordning jagar de båda efter den ökända kapten Sparrow för att övertala honom att köpa dem fria. Det uppstår dock vissa komplikationer när en viss Davy Jones (Bill Nighy) och hans Flying Dutchmen vill vara med och leka.

Handlingen är inte särskilt komplicerad eller djup vilket inte är nödvändigt i en film som Pirates of the Caribbean. Det handlar om att ge en okej bakgrund till häftiga fäktningsscener, knasiga dialoger och romantik. Det gör historien väldigt bra, det som däremot är tråkigt är att filmen känns som en mellanfilm. Första filmen är helt fristående men den här knyter massa knutar som jag antar och hoppas blir upplösta i tredje filmen. Det är lite störande för även om handlingen är sekundär så är den inte helt oviktig.

Effekterna är till skillnad första filmen väldigt snygga. Idéerna blir förstås mer konstiga med automatkanoner och fiskmän men det görs överlag väldigt snyggt.

Skådespeleriet är det lite si och så med. Vissa, framförallt Johnny Depp, Jack Davenport, Stellan Skarsgård och Bill Nighy, är otroligt bra på det de gör. Andra, exempelvis Kiera Knightley, Jonathan Pryce och Tom Hollender, får godkänt. Orlando Bloom är inte så mycket att hänga i julgranen däremot. Det ojämna skådespeleriet är lite tråkigt men inte heller det något som kan störa mig på alltför mycket.

Trots alla de nackdelar jag dragit upp med filmen så gillar jag den. Det är pirater och det är piratigt och jag blir otroligt inspirerad att se mer piratfilm och att göra andra saker som har med pirater att göra. Filmen är en bra äventyrsfilm men inte lika bra som första Pirates of the Caribbean-filmen.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

5 Comments

  1. men i recensionen om black pearl sa du ju att
    ”Datoreffekterna är kanske inte så bra som de skulle kunnat vara”
    och nu var dom väldigt snygga helt plötsligt, åååh jag blir förvirrad!!
    @_o

    för övrigt tycker jag att bläckfiskansiktet är sjukt bra gjort i tvåan. jag ska gå o se 3an nu på fredag, och jag gör det bara för att jag vill se alla härliga effekter :)

  2. Umm, nej, det är nog jag som är förvirrad. Jag ska nog ta och revidera historien lite så att det ser ut som att det är du som är förvirrad!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!