Piraterna

Originaltitel: Piraterna. De svenska fildernarna som plundrade Hollywood
Författare: Anders Rydell och Sam Sundberg
Utgivningsår: 2009
Tryckår: 2009
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 224 sidor
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-320-6

Debatten om fildelning återkommer ständigt. Efter några månader av uppehåll är den tillbaka i och med att personerna bakom The Pirate Bay ställts inför rätta för brott mot upphovsrätten. Problemet är att diskussionen egentligen inte är för gemene man. För att råda bot på det har journalisterna Anders Rydell och Sam Sundberg försökt att reda ut begreppen, förklara vad som hänt och berätta hur och varför vi hamnat där vi är i denna evighetsfråga. Boken behövs nog – om den kan locka icke-insatta – men framförallt kommer den precis i rätt tid…

Det stora problemet med debatten och med frågan i sig är att det är så svårt att inte ta ställning. Viker man åt ena hållet blir man svartmålad av andra sidan. Velar man blir man förmodligen svartmålad av båda. I fallet Piraterna ligger tendensen snarare i just piraternas favör och det är en ganska okritisk bild som målas upp av dem, medans skiv- och filmbolagen (kanske med rätta) är berättelsens giriga skurkar. Jag hade gärna sett en mer kritisk hållning även till piraterna, för även om deras sak kan anses god är det inte alltid de har respekt för sina medmänniskor, till exempel.

Men boken är bra och den ger en grundlig bild av upphovsrättens födelse sedan Victor Hugo på mitten av 1800-talet fram till idag och de diskussioner som förts om biografer, grammofoner, inspelningsutrustning för radio och TV, mp3-spelare och så vidare. En teknisk redogörelse över hur man piratat genom åren ger oss en inblick i att diskussionen definitivt inte är ny, det nya är att någon vågar säga ifrån och göra motstånd.

Oavsett hur det går i rättegången kommer Piraterna vara högaktuell ett tag framöver. Kanske är den den bakgrund som behövs för att man på allvar ska kunna sätta sig in i sakfrågan (under förutsättning att man kan skala bort lite värderingar från boken) och därigenom kunna lösa problemen med upphovsrätten och internet.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!