Indiana Jones och kristalldödskallens rike

Originaltitel: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Regissör: Steven Spielberg
Manus: David Koepp, George Lucas, Jeff Nathanson och Philip Kaufman
Språk: Engelska, tyska och ryska
Land: USA
År: 2008
Längd: 122 minuter

Indiana Jones och kristalldödskallens rike är den fjärde filmen om äventyrshjälten Indiana Jones, även här spelad av den något till åren komne Harrison Ford. Kan den leverera det som de tidigare filmerna (Indiana Jones och de fördömdas tempel undantaget) gjorde så bra? Tveksamt….

Ryssarna med Col. Dr. Irina Spalko (Cate Blanchett) i spetsen, är på jakt efter en märklig artifakt som bara Indiana Jones kan hjälpa dem att hitta. De kidnappar honom, men oturligt för dem så är han hjälten i filmen så han lurar dem och rymmer. Jakten på ryssarna fortsätter när den unga knutten Mutt Williams (Shia LaBeouf) lämnar Jones ett meddelande från en gemensam bekant.

Till skillnad från tidigare filmer är inte Indiana Jones och kristalldödskallens rike någon äventyrsfilm, det är ren och skär action och det är inte särskilt bra sådan. Harrison Ford känns gammal och hans stunts stela. Att historien inte är särskilt ockult-pulpig, utan snarare en femtiotals-Arkiv-X gör inte saken bättre.

Skådespeleriet är enbart tröttsamt. Harrison Ford är okej, men varken Shia LaBeouf eller Cate Blanchett gör något som helst gott intryck. Den enda jag verkligen tyckte gjorde ett bra jobb är John Hurt som professor Oxley.

Filmens enda styrka är dess utseende. Den är riktigt, riktigt snygg med många häftiga miljöer, både verkliga och animerade. Att ytan är så pass bra hjälper dock inte filmen nämnvärt. Är man ett enormt fan av Indiana Jones bör man kanske se den och bli besviken, annars är Indiana Jones och kristalldödskallens rike inte mycket för världen.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!