Låt den rätte komma in

Originaltitel: Låt den rätte komma in
Regissör: Tomas Alfredson
Manus: John Ajvide Lindqvist
Språk: Svenska
Land: Sverige
År: 2008
Längd: 114 minuter

Efter mitt utlåtande om boken borde jag kanske ha anat oro, men fina recensioner i bland annat Dagens nyheter och utlovade avskalningar i handlingen gjorde att jag hade rätt höga förväntningar. Smaken av besvikelse är rätt sur…

Huvudhandlingen är i princip samma som i boken. Oskar (Kåre Hedebrant) är en mobbad 12-åring som en dag får en ny vän i den märkliga flickan Eli (Lina Leanderssson) samtidigt som det börjar uppdagas en rad mord som skrämmer invånarna i Blackeberg.

En av de saker jag ogillade i boken var att den var så lång och full av meningslösa passager och bihandlingar. Många av bihandlingarna är borta till filmen, men tvärtemot vad jag hade hoppats så tog de bort de få sakerna jag verkligen tyckte de skulle ha med. Elis ”medbrottsling” Håkan vanställs visserligen precis som i filmen, men därefter försvinner han. Hade det inte varit perfekt att låta honom återkomma också? När Eli visar Oskar hur hon blev den hon är är också bortskalat av någon outgrundlig anledning. Nej, jag tror faktiskt manuset är en försämring från boken.

Skådespeleriet är en egen historia. Kåre Hedenbrant gör verkligen ingen bra insats och i sin ringaren i Notre Dame-lika tolkning Oskar att framstå som betydligt läskigare än Eli. Lina Leandersson däremot, hon är bra, hon är söt och hon gör Eli väldigt personlig. Den märkliga dialogen gör att till och med riktigt bra skådespelare som Per Ragnar faller platt. Det är möjligen en smaksak, men jag gillar verkligen inte den socialrealistiska nivån på dialogen. Den känns krystad som om de tänkt ”såhär pratar människor på riktigt” och ändå inte träffat rätt.

Låt den rätte komma in är snygg, det måste man ge den. Tomas Alfredson har goda tankar och intentioner och ibland skiner de igenom.

Låt den rätte komma in kunde ha varit filmen som förpassade Frostbiten till historien, men ramlar pladask i samma fack. Det fanss potential, men tyvärr är den långt borta.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!