Tjuvarnas stad

Originaltitel: City of Thieves
Författare: David Benioff
Översättare: Ulf Gyllenhak
Utgivningsår: 2008
Tryckår: 2009
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 247
Förlag: Forum
ISBN: 978-91-37-133557-7

Året är 1942 och platsen är Leningrad. En tysk fallskärmsoldat kommer nedglidande genom den oroliga natten. Soldaten är död, visar det sig, och sjuttonårige Lev som ha nattjänstgöring tar prylar från soldatens kropp vilket liknas vid att stjäla från staten. Detta är givetvis ett brott som bestraffas med döden. Av någon anledning verkställs inte domen omedelbart utan Lev och desertören Kolja (som till en början delade cell) förs till en överste som ger dem ett uppdrag: Hitta tolv ägg till min dotters bröllopstårta inom fem dagar. Annars? Annars verkställs domen, givetvis.

Tonen sätts med en gång. Det är en lustig historia som gör att jag åtminstone då och då drar på munnen. Språket i sig är inte något ordinärt utan liknar Dan Browns böcker. Enkla, helt utan utmaning, och kanske främst anpassade för att vara filmmanus. Det sistnämnda är inte så konstigt med tanke på att David Benioff främst är manusförfattare. Tyvärr lyser manustänket igenom.

Den historia som berättas är rätt intressant. Jag gillar kontrasten mellan krigets fasor och det till synes banala i det uppdrag som översten ger dem. Tjuvarnas stad är främst en äventyrsroman och jag kan inte låta bli att tro att någonstans under ytan finns det en liten dröm om att egentligen skriva om Indiana Jones. Mycket tyder på det och det i sig är inte något dåligt egentligen. Indiana Jones är ju mallen efter vilken alla andra äventyrsberättelser stöps. Det finns till och med nazister.

Tjuvarnas stad är ingen läsutmaning, men det är en trevlig bok som förmodligen kan passa de äventyrsintresserade. Jag hade önskat mig något mer, framförallt på den språkliga biten för man når inte hela vägen enbart med en intressant historia.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Låter trist. Hur kommer det sig att du läste den? Det är inget jag har hört talas om.

  2. jag tyckte precis så som svante, att den lät trist men jag var ändå tvungen att köpa med mig en bok när jag åkte utomland. och jag kan bara säga en sak. jag kunde inte sova en ända natt. :D den boken kunde man absolut inte lägga ifrån sig :D

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!