National Treasure: Hemligheternas bok

Originaltitel: National Treasure: Book of Secrets
Regissör: Jon Turteltaub
Manus: Marianne Wibberley, Cormac Wibberley, Gregory Poirier, Ted Elliott, Terry Rossio, Jim Kouf, Oren Aviv och Charles Segars
Språk: Engelska och franska
Land: USA
År: 2007
Längd: 124 minuter

National Treasure: Hemligheternas bok är uppföljaren till den första filmen om skattletaren Ben Gates (Nicolas Cage) som är en väl värdig kronprins till Indiana Jones.

Under en föreläsning som Ben Gates håller om John Wilkes Booth och mordet på Abraham Lincoln visar det sig att en Mitch Wilkinson (Ed Harris) har de saknade sidorna från Booths dagbok. Där står det om hur Bens förfader Thomas Gates var delaktig i konspirationen mot Lincoln. Det kan förstås inte accepteras och tillsammans med sina vapendragare Riley (Justin Bartha) och Abigail (Diane Kruger) ska han rentvå sin släkts namn.

Som vanligt med filmer i stil med Indiana Jones, National Treasure och Da Vinci-koden är det väldigt svårt för publiken att delta i gåtlösningen. Därför måste filmen ha något annat, och det har National Treasure. Karaktärerna är inte de djupaste men vad gör det i en äventyrsfilm? Det är lätt att känna med dem, de är roliga och mänskliga. Filmen bjuder på nya vändningar, bra idéer och skön humor. På det planet är allting väldigt bra.

Skådespelarna känns igen från första filmen och det är inte mycket som har hänt. Nicolas Cage gör huvudrollen bra och Jon Voight fungerar fint som den bortkomna pappan. Till filmens ensemble har Ed Harris och Helen Mirren lagts och två så underbara skådespelare gör bara intrycket bättre.

Men National Treasure: Hemligheternas bok är inget annat än en äventyrsfilm. En mycket bra sådan, men den saknar lite av det jag vill ha för ett toppbetyg. Men den är en värdig uppföljare till ettan och den är utan tvekan sevärd.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!