Forrest Gump

Originaltitel: Forrest Gump
Regissör: Robert Zemeckis
Manus: Winston Groom och Eric Roth
Språk: Engelska
År: 1994

Forrest Gump är filmen om Forrest Gump (Tom Hanks). Jo, det är säkert! Den pojken är dock inte som andra barn, han är nämligen ofantligt korkad, vilket ställer till vissa problem för honom. Det ger även möjligheter och fördelar, som han dock inte är så medveten om. Han får vara med om mängder med saker som förändrat samhället, utan att han egentligen har någon aning.

Grundförutsättningarna är ganska enkla, men det händer så otroligt mycket i filmen att det blir svårt att täcka allt. Det börjar med att han sitter på en busshållplats och väntar, och under tiden berättar han för medväntarna om sitt händelserika liv.
Åhörarna skiftar, men han fortsätter att berätta.

Filmen baseras på Winston Grooms novell med samma namn, och jag har tyvärr inte haft äran att läsa den än. Men det märks att manuset är välgjort, och det går åt, för som jag skrev tidigare händer det väldigt mycket i filmen. Det sköts dock underbart bra, och binds ihop snyggt.

Forrest Gump är en estetiskt vacker film, men historian i sig är mörk och ganska hemsk. Blandningen av Forrests dumhumor och de tragiska händelserna blir surrealistisk och inte sällan förvirrande. Vågar man skratta och varför skrattar jag egentligen?

Tom Hanks som Forrest Gump var en lyckträff. Han är en av de få som kan bära upp en sådan roll på det sättet. Även Gary Sinise gör ett strålande jobb. Robin Wright gör det hon ska, men tyvärr inte mycket mer.

Det här är trots allt en sådan film som man ska se, oavsett vad jag eller någon annan tycker om den. Den kan vara svår att ta till sig och jag förstår de som inte tycker om den, men jag råder alla att se den så fort möjlighet ges.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!