Ed Wood

Originaltitel: Ed Wood
Regissör: Tim Burton
Manus: Rudolph Grey, Scott Alexander och Larry Karaszewski
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1994
Längd: 127 minuter

Ed Wood är ytterligare en biografisk film, den här gången om den entusiastiska med ack så misslyckade regissören Edward D. Wood Jr.

Ed Wood (Johnny Depp) har fått utmärkelsen ”worst director of all time”* och i filmen får vi följa hans strävan att få göra film. I arbetet blir han god vän med Dracula-stjärnan Bela Lugosi (Martin Landau) och tillsammans producerar de titlar som Glen or Glenda och Bride of the Monster. Framförallt upplever Ed Wood de ekonomiska motgångarna inom filmmakandet då hans vision skuffas undan för att locka finansiärer.

Innan jag såg filmen visste jag inte att Edward D. Wood Jr har funnits på riktigt. Visst, jag hade hört talas om Plan 9 from Outer Space men längre än så sträckte det sig aldrig. Det här porträttet visar dock upp en tidvis rolig men framförallt sorglig berättelse om regissörens kamp för erkännande. Den är ofta rolig men inte utan att man sätter skrattet i halsen.

Tim Burton och Johnny Depp är en vinnande kombination. Med Burtons känsla för sceneri och detaljer samt Depps otroliga skådespeleri är det inte mycket som kan gå fel. Trots att Burton står bakom kameran märks det att duon trivs ihop när de arbetar och att de verkligen fungerar tillsammans. Det är en fröjd att se.

Martin Landau, Sarah Jessica Parker och merparten av de övriga skådespelarna är väldigt bra. Det är ingenting som någonsin känns fel. De varvar gott skådespeleri med underbart uselt vid inspelningarna i filmen. Martin Landau Oscarbelönades rättvist för bästa biroll (före Samuel L. Jackson i Pulp Fiction och Gary Sinise i Forrest Gump).

Ed Wood är ett roligt, sorgligt och respektfullt porträtt av en märklig person. Filmen är välskriven, välregisserad och välspelad och jag rekommenderar alla att se den.

* Något jag inte tror att han förtjänar när stjärnor som Jay Roach, Steve Oedekerk, bröderna Zucker (ha, se bara på namnet!), bröderna Farelly, Christjan Wegner, Wes Craven och James Cameron tillåtits göra filmer…

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!