Fluxx

Tillverkare: Looney Labs
Speltid: 2-20 minuter
Åldersgrupp: 10 och uppåt
Antal spelare: 2 och uppåt

Fluxx är ytterligare ett galet spel från hippiesarna på Looney Labs. Den här gången handlar det om ett kortspel med en regel och inget mål. Låter det skumt?
Det är det. Under spelets gång spelar man ut nya regler och vinstmål och tja… Den som vinner vinner.

Som redan skrivet är reglerna från början ett till antalet. Dra ett kort och spela ett kort. Något sätt att vinna på finns inte från allra första början utan det måste man spela ut under spelets gång.
Förutom Nya regler och Mål finns det även Keepers (Jag kan inte komma på någon bra svensk motsvarighet), som man behöver för att uppfylla målet som ligger ute, och Händelsekort, som bara har effekt när de spelas.

De Nya reglerna spelas ut på bordet och har effekt för samtliga spelare. Det kan vara att man ska dra fyra kort, eller att man bara får ha två keepers på bordet.
Målen spelas även de ut på bordet. Det kan bara finnas ett i spel åt gången och majoriteten av Målen handlar om att man ska ha två Keepers framför sig.
Keepers används för att uppfylla det målet som finns. De spelas ut på bordet framför en spelare och gäller bara för den spelaren.
Händelsekorten spelas direkt i slänghögen och har bara effekt när den spelas. Det kan vara att man får förstöra en regel eller spela en tur till.

Spelet är betydligt enklare än vad det låter, och man kan lätt fastna i långa spelomgångar utan att riktigt tröttna. Det är mycket tur, men långt ifrån enbart tur. Ofta måste man fundera på i vilken ordning man ska spela sina kort för att få ut maximalt av dem.
Omgångarna kan vara allt mellan en minut och tre kvart, beroende på hur många spelare man är och hur alert man är.

Jag tycker att spelet är skojigt. Med måtta. Fluxx blir lätt enformigt, men kan även kännas nytt och fräscht längre tid. Jag rekommenderar dock spelet stark, för det är skojigt och inte fasligt dyrt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!