Garden State

Originaltitel: Garden State
Regissör: Zach Braff
Manus: Zach Braff
Språk: Engelska
År: 2004

Garden State är Zach Braffs (JD i sjukhusserien Scrubs) debutfilm och den är bra. Den tar med oss till The Garden State (New Jersey) och visar oss vackra miljöer och underbar historia. Jag tvivlar på att det kan bli bättre.

Med den blygsamma inledningen är det väl svårt att gissa var det här är på väg. Det struntar jag i, här ska hyllas.

Garden State handlar om Andrew Largeman (Zach Braff) som efter nio år i Los Angeles med en misslyckad skådespelarkarriär kommer tillbaka till sina hemtrakter. Hans mamma dog nyligen och Andrew ska till begravningen, samtidigt passar han på att återuppliva minnen, försonas med sin far och bli förälskad.
Largeman har sen en olycka gått på Litium-droger för att dämpa humörsvängningar vilket har gjort honom en aning avtrubbad. Av misstag stöter han på Sam (Natalie Portman), som är allting han inte är, vilket leder till en udda vänskap.

Där har ni den lysande grundförutsättningen för storyn. Manuset är rappt och välskrivet, med många underbara sekvenser, både vackra och roliga, men även sorgliga och tragikomiska. Filmen är nämligen otroligt vacker. Miljöer, scener, uppbyggnad. Allt är som taget ur boken ”Vad Martin vill se i en film”. Jag är svag för vackra filmer och det blir inte mycket vackrare än såhär.

Skådespeleriet är även det på absolut högsta nivå. Zach Braff och Natalie Portman gör stora insatser och deras roller blir djupa och nyanserade. Den eviga sidekicken Peter Saarsgard är som vanligt lysande i sin biroll och Ian Holm spelar den bittre fadern precis som han ska.

Musiken är handplockad och även den inspirerad av ovan nämnda bok. Många lugna spår, med inte alltför kända artister gör att musiken känns fräsch och passar in i de vackra miljöerna.

Det här är det bästa jag sett. Alla kategorier.
Se den ni också!
Nu!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

12 Comments

  1. Garden State äger på så många olika nivåer så att det inte är sant. Rekomenderar man en film ska man rekomendera den här! Vi borde ha en Garden State kväll någon gång.

  2. Shit, blir att skaffa en biosalong och bussresa till Norrköping/Linköping (beroende på var det blir) men det skulle vara riktigt schysst. Ska se vad jag kan göra. :)

  3. Jag såg den igår. Man hittar något nytt att uppskatta varje gång! Om (när) det blir Garden State kväll tycker jag att det ska ingå en sopsäck i dresscoden ;)

  4. Ja, du kan ju få den idag då… :(
    Den är ju så bra! (skulle vilja ha fler utropstecken, men får inte…)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!