Da Vinci-koden

Originaltitel: The Da Vinci Code
Regissör: Ron Howard
Manus: Akiva Goldsman och Dan Brown
Språk: Engelska, franska och latin
Land: USA
År: 2006
Längd: 149 minuter

Da Vinci-koden är filmatiseringen av Dan Browns både risade och rosade roman Da Vinci-koden.

Ett mord har begåtts inne på Louvren i Paris. Robert Langdon (Tom Hanks), en symbolforskare på arbetsresa i Paris, blir kontaktad för att hjälpa till och lösa mysteriet kring mordet. Det visar sig att Robert inte alls är dithämtad som hjälp utan som misstänkt, men en polis vid namn Sophie Neveu (Audrey Tautou) hjälper honom att slippa ur franska polisens grepp. Tillsammans ska de försöka lösa gåtan den mördade lämnat åt dem.

Fortsättningen blir en tur fram och tillbaka genom kristendomens historia, mängder av konspirationer uppdagas och allting blir en klump av twistar. Jag kan ändå tycka att handlingen är rätt intressant och att idéerna är bra. Jag har kritiserat Dan Browns böcker för att vara mer som filmmanus och det stämmer förvisso, men boken gjorde sig inte lika bra som film som man skulle kunna tro.

Ron Howard har, precis som med A Beautiful Mind, lyckats göra en väldigt snygg film med många datoreffekter utan att för den sakens skull tappa fotfästet och bli för konstig. Det är många duktiga och namnkunniga skådespelare med, Tom Hanks och Audrey Tautou är redan nämnda, Paul Bettany, Ian McKellen och Jean Reno förtjänar att nämnas, även om ingen av dem kan rädda filmen.

Da Vinci-koden är som bäst en okej äventyrsfilm som knappt är värd tiden den tar att se och vill man se äventyrsfilm finns det många andra jag kan rekommendera.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!