Gump

Originaltitel: Gump
Författare: Martin Hedén
Utgivningsår: 1982
Tryckår: 1982
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 38
Förlag: Författarförlaget
ISBN: 91-7054-401-8

Rune är en gump, men inte vilken gump som helst, han är nämligen den enda kvarvarande gumpen. Han är ett märkligt människoliknande djur med tre fötter och en reservfot som alltid har en turkisk cigarett i mungipan. Livet för Rune är jobbigt – bara äta prinsessor och så – så till slut ger han sig in till staden, men där måste man visst vara vanlig på ett annorlunda vis.

Med fulsnygga och funktionella bilder illustreras en milt samhällskritisk historia om att inte passa in, om att försöka passa in och om att inte längre orka försöka passa in. Den är stundtals väldigt rolig och jag tycker handlingen fungerar väl för ändamålet.

Det stora problemet med Gump är att den inte är särskilt välskriven. Konstig meningsbyggnad och många grammatiska fel gör den väldigt svårläst, det är knepigt att få bra flyt i texten.

Bedra er inte att tro att Gump är en barnbok bara för att den är tunn, lekfull och med bilder, för är det något Gump inte är så är det en barnbok. Skämt och sammanhang är väldigt vuxet (fast kanske på ett barnsligt vis) och jag skulle inte rekommendera något barn den här. Däremot tycker jag den är riktigt bra och förtjänar en genomläsning. Om man får tag på den, det vill säga.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!