Den modiga lilla brödrosten

Originaltitel: The Brave Little Toaster
Regissör: Jerry Rees
Manus: Thomas M. Disch, Brian McEntee, Joe Ranft och Jerry Rees
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1987
Längd: 90 minuter

Den modiga lilla brödrosten är en film som jag såg när jag var yngre och jag tyckte den var otäck. Sen slarvade jag bort bandet och saknade filmen oerhört.
Men så en dag…

Ett gäng hushållsapparater i en sommarstuga blir lämnade när sommaren är slut. Varje dag längtar de efter att ”Herrn i huset” ska komma tillbaka och använda dem.
Men nästa bil som kommer är inte ”Herrn i huset”, det är någon som sätter upp en skylt om att stugan är till salu.
Prylarna tröttnar och ger sig ut på en lång och farofylld resa på jakt efter deras ägare.

På något underligt sätt känns inte det här som en riktig barnfilm.
Den är otäck, troligen otäckare än vad många (inte alla) barn uppskattar. Den är dessutom rätt samhällskritisk och pekar på det slit-och-släng-samhälle vi lever i idag (om det är en efterkonstruktion vet jag, det är bara så jag uppfattar det).

Den är lite till åren kommen, och det känns, speciellt när man ser de ”moderna” prylarna mot slutet av filmen. Den är trots allt gjord på 80-talet, men ändå känns den tidlös.

Humorn varvas mellan enkel slapstick och djup svart humor och det blir en perfekt kompott.
Rösterna kan kännas lite konstiga till en början, men man vänjer sig snabbt och då är det bara att luta sig bakåt och dra upp filten över ansiktet så att den inte skrämmer slag på en.

Det här är, förstås, en film jag kan rekommendera till alla. Alla, alla, alla.
Den modiga lilla brödrosten är bland de bästa filmerna jag sett, både när jag såg den första gången och när jag såg den senaste gången.
Gör er plikt och se den nu.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!