Angels and demons

Originaltitel: Angels and demons
Författare: Dan Brown
Utgivningsår: 2000
Tryckår: 2001
Originalspråk: Engelska
Förlag: Corgi Books
ISBN: 0-552-15073-8

Angels and demons är egentligen föregångaren till Dan Browns stora genombrott, Da Vinci-koden, men hamnade inte i rampljuset förrän efter att lillebrorsan skapat rubriker.
Hur står sig då Angels and demons mot sin efterföljare?


När den framstående forskaren Leonardo Vetra vid CERN i Geneve hittas brutalt mördad kallas Harvard-professorn Robert Langdon in. Varför? För att identifiera den symbol som bränts in i Leonardos bröst. En symbol som tillhör det sedan länge utdöda Illuminati, ett brödraskap av forskare som svurit att straffa katolska kyrkan för de övergrepp de utsatte dåtidens vetenskapsmän för.
I Rom har kardinalerna samlats för att välja en ny påve, men cermonin hotas då ett fruktansvärt massförstörelsevapen smugglats in i Vatikanstaten.
En hetsig jakt väntar Robert Langdon och Leonardos dotter Vittoria.

Först och främst – jag förstår att Dan Brown retar gallfeber på katolska kyrkan med sin snudd på respektlösa behandling av verkliga företeelser, bland annat kyrkan. För min del gör det inte så mycket, jag anser mig ha rätt god koll på fiktion och verklighet, men det skulle inte förvåna mig om många tog det som skrivs som sanningar utan eftertanke.

Med det sagt, Angels and demons är nog bättre än Da Vinci-koden. Jag skriver ”nog” för jag vet faktiskt inte riktigt. De är väldigt lika varandra, men här blir det inte fullt så knasigt, även om vissa saker även i den här boken är helt skruvade och ibland ologiska.
Men det gör inte så mycket. Det ska vara ologiskt när det handlar om konspirationer och konspirationer gör sig betydligt bättre i böcker och på film än i verkligheten.

Dan Browns språk är enkelt och flytande. Det känns skönt att kunna läsa utan större ansträngning. Å andra sidan är det många som läser för utmaningen.
Utmaning får man visserligen i att försöka lista ut vad sjutton som ska hända härnäst. Ibland är det enkelt, ibland är det omöjligt.

För er som har läst och uppskattat Da Vinci-koden är Angels and demons ett givet val.
För er som har läst Da Vinci-koden utan att uppskatta den – tough luck, hitta något annat.
För er som ännu inte läst något av Dan Brown så är nog Angels and demons ett utmärkt ställe att börja på.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52 (eller köp en bok från bokönskelistan åt mig). Tack! <3

Relaterat

2 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!