Be Kind Rewind

Originaltitel: Be Kind Rewind
Regissör: Michel Gondry
Manus: Michel Gondry
Språk: Engelska
Land: USA
Svensk premiär: 18 april 2008
Längd: 102 minuter

Be Kind Rewind handlar om en videobutik (kanske den sista) ägd och driven av Elroy Fletcher (Danny Glover) som riskerar att gå i konkurs om inte butiken börjar göra lite vinst. Han ger sig ut för att undersöka vad andra butiker gör och lämnar sin egen i händerna på tokstollarna Mike (Mos Def) och Jerry (Jack Black). Av en händelse råkar Jerry avmagnetisera samtliga VHSer, vilket förstås är en katastrof. Hur ska de lösa det här? De börjar förstås spela in egna versioner av filmerna, så kallade ”sweded editions” – för det är så vi gör här i Sverige. Hypermodernt.

Michel Gondry, kanske främst känd för Eternal Sunshine of the Spotless Mind och The Science of Sleep, kommer återigen med en märklig film. I Be Kind Rewind är den uppenbara surrealismen nedtonad till förmån för rena komedielement. Man känner dock igen sig, framförallt i den rent visuella framställningen. De lekfulla, hemsnickrade kulisserna i wellpapp, toarullar och frigolit som vi såg i The Science of Sleep återkommer här när man ser hur Jerry och Mike försvenskar filmer (och minnena från lekis och fritidsverksamheten har aldrig varit starkare). Många enkla trick och billiga lösningar används och det är hysteriskt roligt. Storfilmer som Robocop, Ghostbusters och Rush Hour blir tolkade och kanske är de roliga främst för att de inte är så långt ifrån originalfilmerna. Som med all parodi handlar det om igenkänningen.

Det är inte utan att man blir sugen på att göra egna versioner av filmer, men jag tvivlar på att jag skulle kunna göra det lika bra som Michel Gondry gör i Be Kind Rewind. Jag skrattade både åt filmen och åt filmerna i filmen, men allting är inte roligt. Mycket av humorn bygger på framförallt Jerrys dumhet. Han kräks och fiser och vi förväntas skratta, men det är inte där den stora humorn finns (eller bör finnas). Det är det jag tycker är tråkigast. Man kan göra dumma karaktärer som inte är tramsiga, speciellt när man har en så stark idé som Gondry ändå har i de försvenskade filmerna.

Jag gillade Be Kind Rewind. Den hade kunnat vara bättre, men å andra sidan så är det som är bra riktigt bra. Det är tacksamt att göra parodier och den här känns betydligt smartare och roligare än exempelvis Hot Shots, Scary Movie eller andra rena parodifilmer.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!