Piratpartiet

Den här artikeln har väl kanske lite att göra med Inför valet 2006, även om jag inte gett Piratpartiet chansen att svara på min frågor. De är nämligen de enda vars svar jag redan vet.

Tidigare i år lanserades Piratpartiet. De skulle satsa på valet 2006 med sina två frågor.

1. Piratpartiet står för att alla fritt ska kunna kopiera och bygga vidare på kultur, information och kunskap – alltså en kraftig uppluckring av upphovsrätt och ett totalt avskaffande av patenträtten. Bifogade effekter (som kassettersättning) ska också bort.
2. Vi vill också ha ett kraftigt stärkt integritetsskydd för individen (bl.a. ska datalagringsdirektivet inte implementeras, brevhemligheten ska upphöjas till generell kommunikationshemlighet, och rätten till privatliv ska grundlags-skyddas).
– Piratpartiet.seResterande frågor är de totalt ointresserade av. De skriver att de inte vill rubba det nuvarande höger-vänster-läget som vi har i Sverige idag. Med de menar de att de kommer lägga ner sina röster i samtliga frågor, om jag nu förstått det rätt.

Piratpartiet är visserligen en naturlig följd av dagens samhälle där piratkopieringen ändå är en del av vardagen för många. Det är med andra ord inte särskilt konstigt att några av de allt mer högljudda eldsjälarna ger sig in i politiken för att få igenom sin och sina väljares vilja.

Deras två stora fel är inställningen till upphovsrätten och deras ointresse i övriga frågor. Ett stärkt integritetsskydd kan inte ens jag, som allmän velpelle i den frågan, säga emot.

Upphovsrätten är idag den rätt som ger konstnärer* av alla olika slag möjlighet att själv kontrollera var det man skapat tar vägen, och i många fall kontrollera vem som tjänar pengar på ens verk.
Ett avskaffande av upphovsrätten invalidiserar mig som konstnär, då vem som helst kan ta mitt verk och tjäna pengar på det, pengar som jag skulle haft. Jag har sysslat mycket med ideellt arbete, men då har det varit på mina villkor. Jag och många skapare med mig vill ha någon form av kontroll. En kontroll Piratpartiet vill ta bort, och ifall de lyckas troligen tar skaparlust från många.
Vad dagens Piratpartiet och dess anghängare inte förstått, eller kanske inte vill förstå, eller kanske inte ens bryr sig om, är att det inte är konstnärerna som i många fall gör kulturen dyr. Det argument piraterna först och främst framhåller. Det är inte konstnärerna som håller publiken borta. Det argumentet som piraterna oftast tar till därefter.
Nej, för att ta ett exempel. Musikbranschen är troligen den bransch som idag är mest utsatt för nätpiraternas framfart. Den musik som når ut till allmänheten idag är otroligt inavlad. Det är Britney Blunt och Backstreet Agnes som skränar ut i etern. Vems fel är det? Inte kan det vara så att dessa artister är så oerhört mycket bättre än Black Light Co, Joshua Radin och Subvision?
En artist av idag tjänar mycket lite på skivförsäljningen. Rockgruppen Korn har sagt att deras intäkter kommer från konserter och souvenirförsäljning. Varför kostar då skivorna 200 kroner styck? Skivbolagen, förstås.
Den dagen skivbolagen lägger ner sin verksamhet eller inser att musiken bör komma i första hand och sätter priserna därefter, den dagen får de se en ökning av skivförsäljningen. Jag vill inte att mina surt förvärvade slantar ska gå till skivbolagen, jag vill att de ska gå till artisterna vars skivor jag köper.
Om man mot förmodan går till skivaffären med sin månadspeng så möts man även där av ett likriktat utbut av Britney Blunt och Backstreet Agnes. Det är inte bara i radion utbudet är inavlat, utan även i butikerna.
Om jag vill köpa en skiva av Barenaked Ladies från en butik här i Norrköping så tvingas jag gå till en liten skivaffär kallad Vaxkupan. Har jag tur finns det en skiva på begagnatavdelningen där. Så enkelt är det att få tag i musik som är lite annorlunda.
Det är där det behöver påverkas. Det är skivbolagens giriga kartellbildningar som måste bort, och om det tvunget måste bli så, ta gärna bort alla skivbolag.

Ett annat exempel är dagens biografer. 2004 kom en film vid namn Garden State. Den ansågs av många kritiker vara det bästa som kom 2004. Jag tyckte det med.
Om jag då ville hedra filmen med ett biobesök behövde jag ta mig till Linköping som var närmaste stad som visade filmen på en biograf. SF Bio som råkar vara Norrköpings enda biograf bemödade sig inte med att visa den.
Garden State är en av många filmer i en lång rad som ratats av SF Bio. Varför ska de visa Keanu Reaves halvkvävda stön i tre månader för 100 per besök och inte visa 2004 års bästa film överhuvudtaget?
Även på filmfronten behövs en mindre likriktad allmän marknad.

Det är där Piratpartiet borde lägga sin energi, om det nu verkligen var kulturens spridning som var målet. Att sätta press på de mellanhänderna som är mellan konstnären och konsumenten borde vara prioritering ett. Och det gör man knappast från en handfull stolar i riksdagen.

Till mångt och mycket handlar avskaffandet av upphovsrätten om att man ska få slippa betala.
Vad än Piratpartiet skriver eller säger så gynnar inte avskaffande av upphovsrätten varken konsten eller konstnären.

Vi behöver ett samhälle där det är enklare att visa vem man är och vad man har gjort, och på det sättet är internet en utmärkt distributionskanal.
Se bara på den här hemsidan.

Piratpartiets ointresserade inställning till alla andra frågor är nog ändå det som stör mig mest.
Piratpartiet är ett så kallat enfrågeparti (de har visserligen två frågor de är intresserade av, jag vet). Att lägga sin röst på Piratpartiet innebär att man struntar fullständigt i alla andra frågor. Sjukvård, skola, arbeten, trängselskatter, allt lämnar man åt slumpen genom att lägga sin röst på Piratpartiet.
Hade de bemödat sig med att sätta ihop ett riktigt partiprogram hade jag övervägt att rösta på dem, eller åtminstone övervägt att inte uppmana folk att låta bli att rösta på dem – vilket jag tänker göra här.
Men nu har de inte ett riktigt partiprogram och där många anser att de är ”drivna” och ”ambitiösa” anser jag att de är ”lata” och ”oansvariga”. De ska inte ha någon plats i riksdagen så länge de inte anser att de är mogna nog att ge deras väljare stöd i fler frågor.

Nej, värnar ni om konsten och dess skapare är Piratpartiet fel väg. Det finns ingen rätt väg idag, men Piratpartiet är fel väg.
Jag ber på mina bara knän, som konstnär och som konsument av konst: Lägg inte er röst på Piratpartiet!

Jag hoppas att det går åt pipan för dem i valet i höst och att de lägger sin energi på att skapa en organisation som kan arbeta för en bredare, öppnare och rikare kulturell marknad.
Piratbyrån kanske?

* Konstnärer är i detta fall alla som skapar något som idag hamnar under upphovsrätten.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!