American History X

Originaltitel: American History X
Regissör: Tony Kaye
Manus: David McKenna
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1998
Längd: 119 minuter

När den förre gängledaren och nynazisten Derek Vinyard (Edward Norton) släpps efter en fängelsevistelse har han ändrat syn på livet och världen och måste nu göra sitt yttersta för att hans lillebror Danny (Edward Furlong) inte ska hamna i samma sits som han själv gjorde. Med Dereks rykte lever kvar och han är fortfarande ett stort namn i nynazistkretsar.

Historien är berättad ur Dannys perspektiv. Rektorn (Avery Brooks) beslutar sig för att undervisa Danny i historia efter att denne lämnat in en uppsats om Mein Kampf. Dannys första uppgift blir att skriva en uppsats om sin storebror och utifrån den får vi återblickar på deras liv innan och i fängelset. Sättet som historien berättas på är väldigt fångande och gör det hela otäckt (förutom att temat i sig är otäckt). Tillbakablickarna i svartvitt är effektfulla.

Edward Norton är en riktigt duktig och även de andra rollerna görs utmärkt av sina respektive skådespelare. Det krävs en balansgång för att få en så tung film som American History X att inte bara bli intetsägande, och samtliga gör sitt.

American History X borde vara obligatorisk i historia- och/eller samhällsundervisningen i skolan. Den är ruggigt bra, välgjord och genomtänkt. Den belyser ett problem som uppenbarligen finns i vårt samhälle och den gör det på ett sätt som går få förbi. En klar fullpoängare som alla, verkligen alla borde se.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!