De 15 bästa böckerna jag läst

På min 101-lista har jag bestämt för mig att det stod ”Göra en topp 15-lista (eller topp 20) över de bästa böckerna jag läst”. Det börjar bli dags att ta itu med det.

Det är ju ingen lätt uppgift, det medges, och jag har funderat ordentligt även om jag inte alls är säker på att jag väljer rätt. Jag kommer väl förmodligen göra minst en uppföljning när jag har läst mer och funderat mer – kanske är det jag uppskattar nu något jag inte kommer att uppskatta om ett år. Det går fort att ändra sig.

Okej, en begränsning har jag gjort: max en titel per författare. Det gör förstås att många böcker som jag definitivt skulle klassa som riktigt, riktigt bra faller bort för att det finns någon annan av samma författare som är bättre. Det finns åtminstone tre exempel på det på min lista. Det finns inte heller några seriealbum, även om jag i övrigt ofta inte gör någon skillnad på ”vanliga böcker” och seriealbum.

15. Populärmusik från Vittula
Författad av Mikael Niemi
Vi börjar listan med lite magisk realism från Pajala. Mikael Niemis berättelse om hur rocken och asfalten kom till Pajala är stark och det är osäkert om den är hemsk eller underbar. Ett vet jag och det är att det är väldigt läsvärt.

14. Mästaren och Margarita
Författad av Michail Bulgakov
Mästaren och Margarita är den bok jag läst senast som är med på min lista. Kanske får den vara med för att jag har den i färskt minne, men jag tycker den är speciell och den känns fartfylld och före sin tid.

13. Vägen till Klockrike
Författad av Harry Martinson
Svenska luffare kan inte vara intressant, kan man tycka, men Vägen till Klockrike är verkligen en vacker berättelse om att vara på luffen. Både glädje och sorg samsas sida vid sida i boken.

12. Fiktioner
Författad av Jorge Luis Borges
Fiktioner är ju lite speciell eftersom det är en samling essäer om uppdiktade företeelser, personer och handlingar. Anledningen till att den får vara med är kanske inte främst skönlitterär utan för att den är experimentell.

11. Doktor Glas
Författad av Hjalmar Söderberg
Doktor Glas är den näst bästa svenska bok jag läst. Det trodde jag inte innan jag började läsa den, men den är stark och den är väldigt välskriven. Berättarens sinnesstämningar visas inte bara i ord utan i nyanser i texten.

10. Pappan och havet
Författad av Tove Jansson
Mumintroll!

9. Kyoto eller de unga älskande i kejsarstaden
Författad av Yasunari Kawabata
Nobelpristagaren Yasunari Kawabata förtjänar verkligen priset för den vackra boken som gör att man nästan kan känna körsbärsblommornas doft.

8. Coraline
Författad av Neil Gaiman
Att välja en av Gaimans böcker var ju en lätt uppgift. Inte. Den mannen kan skriva allt, men Coraline blev till slut den jag bedömde som bäst. En bok som passar alla i alla åldrar.

7. Resor i skriptoriet
Författad av Paul Auster
Paul Auster-bok var inte heller lätt att välja. Alla böcker jag läst av honom har varit riktigt bra och jag skulle lika gärna kunnat ha med New York-trilogin, men det slutade med Resor i skriptoriet som liksom binder ihop hans andra böcker.

6. Moment 22
Författad av Joseph Heller
Joseph Hellers djupt satiriska berättelse om en medelhavsö där en militärbas finns gjorde starkt intryck på mig när jag läste den, men det har krävts att den skulle sjunka in ordentligt innan jag uppskattade den ordentligt.

5. Priset på vatten i Finistere
Författad av Bodil Malmsten
Den bästa svenska bok jag läst. Det är egentligen en biografisk bok som handlar om sig själv och om Bodil Malmstens nya liv i Finistere. Den är lätt och ledig men lyckas ändå vara vacker och färgsprakande.

4. Flowers for Algernon
Författad av Daniel Keyes
En välkamouflerad science fiction-bok om experiment på människor. Filosofisk, psykologisk och väldigt medryckande. Den är svår att släppa och trots att man kan lista ut hur det ska sluta sitter man och gapar när man läser sista sidan.

3. Fear and loathing in Las Vegas
Författad av Hunter S. Thompson
Knarkruset som blev bok och boken som blev film. Mycket droger, mycket humor, mycket satir.

2. Fight Club
Författad av Chuck Palahniuk
Fight Club har ett namn som förvirrar. Den är våldsam, visst, men dess främsta tema är snarare filosofi och psykologi. Den är stark och den är välskriven och den är riktigt tät. Förmodligen minst lika bra andra gången man läser den.

1. Hundra år av ensamhet
Författad av Gabriel Garcia Marquez
Slutligen binder vi ihop säcken med ännu mer magisk realism… Hundra år av ensamhet var den huvudsakliga anledningen till att Gabriel Garcia Marquez belönades med ett nobelpris. Ett välförtjänt sådant. Hundra år av ensamhet är en flyktig berättelse om en släkt vars liv på många sätt förändras under årens lopp. Flyktigheten är genomtänkt, hundra år ska vara både lång tid och för en kort sekund. Blandningen av verklighet och fantastiska element är underbar och Marquez magiska realims gör mig verkligen salig. Och så har den ju en av mina favoritinledningar: ”Många år senare, inför exekutionspatrullen, skulle överste Aureliano Buendía påminna sig om den avlägsna eftermiddag då hans far tog honom med för att visa honom isen.” Underbart.

Summa summarum. Listan borde inte innehålla några större överraskningar. Visst kan det vara lite störande att böcker som uppenbarligen tillhör mina favoriter – Stardust och Neverwhere av Neil Gaiman, Choke av Chuck Palahniuk och New York-trilogin av Paul Auster – inte får plats på listan, men begränsningen är för att listan inte skulle bli för ensidig. Sen måste jag ju erkänna att jag inte tycker att jag har läst tillräckligt många böcker för att göra en allomfattande litteraturkanon, men det här är åtminstone ett litet steg.

En annan notering är att jag har varit tvungen att ta böcker ur minnet i och med att jag inte har tillgång till mina gamla recensioner. Jag tror inte att det har påverkat särskilt mycket och om det har det har det gjort att jag fått tänka efter igen nu istället för att bara sortera ut alla jag satt femmor på.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

13 Comments

 1. Kul! Jag har läst nio av böckerna och jag gillar dem alla, även om jag inte prisar vissa så mycket som du gör. Någon gång ska jag sätta mig och bygga en egen lista, men det blir knappast den här sidan Taiwan. Någon gång ska jag också läsa de böcker du tar upp som jag inte har läst. Några av dem har jag ju planerat att läsa och äger redan, så det är nog troligare att det blir av innan avfärden. :) Topplistor är kul, hur som helst.

 2. Nja, smaken är som bekant som baken och jag gör inga anspråk på att alla ska gilla böckerna som jag gör, men jag har förhoppningen att de flesta ska uppskatta dem åtminstone.

  Japp, topplistor är skoj, snart kommer en till. :)

 3. aah skitkul!
  jag har bara läst två av dessa böcker, men kommer lätt att ta itu och läsa några av dom andra där som jag tycker ser intressanta ut.

 4. Efter att ha läst både American Gods och Neverwhere har Neil Gaiman blivit en av mina absoluta favoritförfattare, men Coraline har jag missat. Måste beställa på momangen. :)

 5. Ja, mitt mål är ju att läsa allt av Neil Gaiman (och jag är rätt bra på att arbeta mot det målet) så nästa topplista kanske blir en top10 verk av Neil Gaiman. ;)

 6. Vi borde prata om Resor i skriptoriet någon gång. Jag tycker själv det är den överlägset svagaste av Austers romaner.

  Sedan är det ju lite kul att jag har läst tolv av dina femton böcker också. :)

 7. Jag borde läsa om den i så fall. :) Jag vet att jag gillade den för att den knöt ihop de andra jag läst och dessutom experimenterade med romanformatet på ett sätt jag tyckte var charmigt.

  Ja, de flesta av böckerna tillhör väl någon objektiv litteraturkanon… De du inte läst (2, 3 och 9?) borde du läsa omgående. De är varken långa eller jobbiga.

 8. Nej, jag läste Fight Club för ett par veckor sedan. Den skulle vara med på min topp 15 också. Det är 3, 4 och 9 jag inte har läst. Och ja, jag borde läsa Flowers for Algernon, jag vet. De andra också, antar jag. Men listan över böcker jag bör läsa är inte så kort. Jag börjar med de jag faktiskt har hemma. :)

 9. Det är mer imponerande om en bok är med på din än på min, för du har läst och läser betydligt mer än jag. :) Och ja, listan över böcker man borde läsa är oändligt lång även för mig. Jag kan ju inte låta bli att köpa fler jag vill läsa heller. :)

 10. Läser vetefan, jag läser inte alls så mycket som jag borde. Men jag får se om jag knåpar ihop en egen lista. Annars har jag främst funderat över listor över favoritförfattare (med tio och antagligen tjugo platser). Då får man å andra sidan problemet att väga författare som har skrivit en riktigt bra bok mot de som har skrivit massor av bra.

 11. Jao, sådant är jobbigt. Jag sållade ju bort en massa böcker jag gillar genom att bestämma mig för att bara ha en per författare. Sen skulle jag förmodligen vilja läsa mer av författarna innan jag gör listan. Jag menar: Jag har läst i princip allt av Neil Gaiman men bara en bok av Gabriel Garcia Marquez, den enda boken den senare har gjort håller jag ju bättre än alla de som Gaiman gjort men sedan vet jag inte om Garcia Marquez bara skrivit skräp i övrigt.

 12. Jag har bara läst åtta, även om de flesta som jag inte läst finns på min önskelista. När det gäller vilka böcker man bör läsa så har man mycket stor nytta av ett nätverk av likasinnade boknördar.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!