Utvärdering av 101-listan

Den femte april 2006 publicerade jag min 101-lista vilket, för er som undgått att läsa om det, är en projekt som går ut på att under 1001 dagar utföra 101 förutbestämda punkter. Det har nu gått 1001 dagar sedan projektet började och vid midnatt så har jag misslyckats med listan. Ja, jag vet att jag gjort det så det är inte så mycket att snacka om. I skrivande stund har jag nämligen närmare 40 punkter som jag inte gjort varav drygt hälften av dem är sådana jag inte vill göra.

Varför ha med punkter man inte vill göra? Det är en mycket bra fråga. Det enkla svaret är: jag ville utföra dem när jag skrev dit dem. Det något längre svaret är att en av de stora nackdelarna (som även kan vara en fördel) är det stora tidsspannet det gäller. 1001 dagar är 2 år och 9 månader ungefär och det kan visserligen vara bra att ha lång tid på sig för stora projekt, men det är snarare så att man under tiden hinner tröttna på många av punkterna.

Jag bestämde redan tidigt att jag skulle revidera listan om jag tröttnade på någon punkt, och reviderad har den blivit både en och två och tre gånger. Annars hade listan varit sjukt dålig, för den hade snarare hämmat mig än sporrat mig (vilket den till viss del fortfarande gör). Problemet var väl snarare att det snart inte var någon mening med att revidera den. Å andra sidan hade det kanske varit aktuellt om inte Yasylum gått ner vid en kritisk fas av projektet och jag (dum som jag var) inte sparade listan någon annanstans än på nätet.

Nå, projektet och listan har inte bara varit besvikelser. Tvärtom! Det har varit värdefullt för mig att testa på ett sådant projekt. Utformningen av det här kanske inte har passat mig som handen i handsken, men nu vet jag åtminstone vad jag ska prova med och undvika i framtiden. Jag har dessutom klarat många punkter som jag inte trodde jag skulle klara eller som jag satte på listan bara för att sporra mig att göra dem. Det är jag riktigt nöjd med.

Vad har jag åstadkommit under 1001 dagar? Jag har tagit körtkort, flyttat Yasylum till en WordPressmotor, flyttat hemifrån, skrivit klart Nostalgi, skrivit över tio noveller, fått artiklar publicerade i Fenix, skrivit upp mig som organdonator, läst bibeln, provat ett femtiotal nya spel, köpt en laptop, sett och recenserat över 280 filmer och läst och recenserat över 80 böcker. Det är inte illa pinkat det.

Jag kommer försöka att hålla någon form av lista på saker jag vill göra även i framtiden. Men någon ny 101-lista blir det inte. Istället för 1001 dagar så blir det nog årsvis. Det är en mer översiktlig period både vad det gäller vad man hinner och vad man tror sig vilja göra. Jag ska inte heller ha något fast antal punkter. Med 101 saker på listan blev det ganska mycket som var utfyllnadspunkter som man egentligen inte skulle behöva skriva upp sådär. Det kanske är en fördel att listan blir varierad, men jag tror att en mer fokuserad lista passar mig bättre. Sist men definitivt inte minst ska jag vara mer inriktad på delmål. Jag tror nämligen att delarna är minst lika viktiga som helheten. Hade ”Ta körkort” fortfarande varit aktuellt hade punkten förmodligen varit uppdelad i flera punkter, exempelvis: ”Börja ta körlektioner”, ”Klara teorin”, ”Köra halkan” och ”Klara uppkörningen”. På det sättet tror jag man uppmärksammar framstegen mer.

Imorgon kommer jag publicera den nya listan som går under det enormt dåliga namnet ”Att göra”-listan. På liknande sätt kommer jag redovisa mina framsteg där och fylla på med nya saker när jag kommer på några. Förhoppningsvis ska den sporra mig till stora framgångar.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!