Om att göra topplistor

På min 101-lista hade jag tre punkter som handlade om att rangordna musik, böcker och filmer i någon form av topplista för respektive kulturform. De tre punkterna är sedan en tid tillbaka avklarade men jag hade för avsikt att göra tre nya listor när jag kände att de behövde uppdateras. Så kommer det inte att bli.

Jag erkänner villigt att jag tyckte att det var nyttigt att göra topplistorna. Det gav mig en övning i att värdera saker inbördes, något som kanske kan vara nyttigt, och framförallt var det ett experiment för att se om det överhuvudtaget gick att göra en sådan rangordning. Mitt svar på det är ”ja, det tycker jag definitivt”.

Varför kommer jag inte göra några nya listor?

Det är ganska enkelt. Listorna förändras ideligen. Inte för att jag egentligen ändrar omdöme om en enskild film eller ändrar mig angående rangordningen. På musiklistan är jag i princip övertygad om att stora delar skulle vara mer eller mindre oförändrade. Istället är det så att i och med att jag konsumerar så otroligt mycket av varje kulturform innebär det att listorna ständigt behöver fyllas på med nya filmer, nya låtar och nya böcker. Det håller inte riktigt. Hade jag läste en ny bok, sett en ny film och hört en ny låt varje år hade det kanske fungerat (men tänk vad lite jag skulle ha att skriva här då…) men inte som det är nu.

Om nu listorna förändras så förändras även sättet man ska läsa listorna på något. Man kanske inte ska se det som någon Harold Bloomsk kanon, men det är uppriktiga och välmenande tips på filmer, böcker och låtar som man måste uppleva. ”Hang the code, and hang the rules. They’re more like guidelines anyway.”

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!