Crouching tiger hidden dragon

Originaltitel: Wo hu cang long
Regissör: Ang Lee
Manus: Du Lu Wang, Hui-Ling Wang, James Schamus och Kuo Jung Tsai
Språk: Mandarin
Land: Taiwan, Hong Kong, USA och Kina
År: 2000
Längd: 120 minuter

Den prisbelönta Crouching tiger hidden dragon ligger under luppen för att synas i sömmarna. Är den verkligen så bra som alla sagt?

Ett svärd blir stulet då det ges bort till Sir Te (Sihung Lung) och det leder till en farofylld jakt på svärdet och ”Den jadeögda räven” (Pei-pei Cheng). Det hela blir dock jobbigare när en dödlig lönnmördare dyker upp.
Som tur är finns Li Mubai (Yun Fat Chow) och hans smygkärlek Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) där och räddar dagen.
Och kan man verkligen lita på Jiao Long (Ziyi Zhang) och hennes kärlek Lilla tigern (vars namn jag inte kan hitta)?
Följ den spännande fortsättningen…

Eller nej förresten. Gör inte det.
Jag ska inte ljuga, jag tycker den här filmen var gräslig som film betraktat.

Visst, skådespelarna är bra, och jag hade förhoppningar om att Yun Fat Chow skulle kunna ordna upp det hela, men icke. Han var bra, men uppförsbacken för att rädda hela filmen var helt enkelt för brant.

Och hade filmen varit i stillbilder hade man kunnat sälja bilderna som vykort, för filmen är väldigt vacker, men blir väldigt fånig.
Ja, jag vet att filmen är gjord efter en viss stil. Wuxia. Det ska vara flygande och sådant, men nej, det är helt enkelt inte min tekopp. Slagsmålen är då och då rätt tuffa, men i övrigt kan skådespelarna knappt röra på sig innan wuxiaidkarna varit där och klämt dit ett par antigravitationsstövlar på dem.

Även storyn är helt vrickad. Förutom att den är lam så är den virrig och de vill trycka in mycket, på väldigt liten yta. Det hela blir väldigt väldigt väldigt långtråkigt och jag vet inte om man ska skratta eller gråta.

Näh, fy bubblan. Undvik!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!