Smoke

Originaltitel: Smoke
Regissör: Wayne Wang och Paul Auster
Manus: Paul Auster
Språk: Engelska
Land: Tyskland, USA och Japan
År: 1995
Längd: 112 minuter

I Auggie Wrens (Harvey Keitel) tobaksaffär samlas stamkunderna för att samtala, berätta historier och umgås. Författaren Paul Benjamin (William Hurt) tar med sig en lång rad märkliga händelser till affären. Ingen får riktigt uppleva helheten.

När Paul Auster är inblandad vet man ungefär vad man kan vänta sig. I en soppa av händelser, karaktärer och tillfälligheter så är det egentligen bara en sak man kan vara säker på: det osar Paul Auster lång väg. Handlingen är fragmentartad och lätt kaleidoskopisk där alla verkligen lever sitt liv. Karaktärerna är välgjorda och speciella på det enkla sättet som bara Paul Auster kan göra dem.

Skådespeleriet är i många fall mycket bra. Framförallt de fyra stora rollerna Auggie, Paul Benjamin, Rashid (en ung lätt mytomanisk pojke spelad av Harold Perrineau) och Rashids pappa (Forest Whitaker) görs mycket mycket bra.

Smoke är flyktig och svårdefinierad. Jag kan inte riktigt avgöra vad den handlar om och vad som är viktigt. På samma sätt som med Paul Austers böcker lämnar Smoke ett virrvarr av funderingar och varianter på verkligheten. Inget berättas till fullo och till syvende och sist så är det ändå den estetiska njutningen som är det viktiga. Kanske.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!