En geishas memoarer

Originaltitel: Memoirs of a Geisha
Regissör: Rob Marshall
Manus: Robin Swincord och Arthur Golden
Språk: Engelska och japanska
Land: USA och Japan
År: 2005
Längd: 145 minuter

I slutet av 1920-talet säljs den lilla flickan Chiyo (Ziyi Zhang) till ett geishahus i Kyoto. Hon behandlas illa av husets bästa geisha Hatsumomo (Li Gong) men snart växer Chiyo upp och hennes skönhet visas på allvar. Hon tas i beskydd av Hatsumomos största rival Mameha (Michelle Yeoh) och utbildas till en fullfjädrad geisha. En ny värld öppnas för henne och kanske kan hon finna sin barndoms kärlek.

En geishas memoarer bygger på Arthur Goldens populära bok, vilken jag inte läst, men filmen bådar gott. Handlingen tar oss till ett Japan ganska olikt dagens Japan och visar på ett väldigt vackert och stilistiskt sätt hur det kan ha varit. Filmens utseende är En geishas memoarers största styrka. Historien är välberättad och fångar mig och jag vill se vidare och följa Chiyos öde.

Skådespeleriet är riktigt bra. Alla känns trovärdiga och äkta, det känns skönt att Ziyi Zhang och Michelle Yeoh bytt upp sig ordentligt från Crouching tiger hidden dragon. De förtjänar verkligen att göra bättre filmer.

En geishas memoarer är en välspelad och välberättad historia, men framförallt är det en vackert utförd film och man kan se den bara för utseendet om man nu inte är intresserad av geishor.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!