Goodnight Mister Tom

Originaltitel: Goodnight Mister Tom
Författare: Michelle Magorian
Utgivningsår: 1981
Tryckår: 1983
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 304
Förlag: Puffin books
ISBN: 978-0-14-031541-7

Andra världskriget är precis på väg att bryta ut i och över England. Barn evakueras från storstäderna och körs ut till fosterhem på landet. William Beech kommer från ett djupt kristet hem till den småvresige Mr Tom Oakley i Little Weirwold. Livet förändras drastiskt för de båda.

Goodnight Mister Tom är prisbelönt som barn- och ungdomsbok vilket jag mycket väl kan förstå. Handlingen visar en något annorlunda bild av andra världskriget där de civila sätts i centrum på ett annat sätt. Historien bjuder på både skratt och gråt, hemskheter och underbara stunder. Vid ett tillfälle satte jag nästan i halsen för att det var så hemskt.

Michelle Magorian har dessutom lyckats väldigt bra med både språk och porträtterande. Språket är enkelt, flytande, precis som det bör vara i en bok för unga. Personerna i boken levandegörs på ett väldigt bra sätt och man kan se dem framför sig.

Trots att det är en barnbok tycker jag att den har mycket att säga och är riktigt läsvärd. Jag skulle inte tveka att sätta den här i ett barns händer om jag visste att jag skulle kunna hjälpa till att läsa den och diskutera det som sägs i den.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!