Om kärlek och andra demoner

Originaltitel: Del amor y otros demonios
Författare: Gabriel García Márquez
Översättare: Peter Landelius
Utgivningsår: 1994
Tryckår: 1995
Originalspråk: Spanska
Sidantal: 186
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 91-46-16676-9

I min strävan att läsa allt som Gabriel García Márquez skrivit (som blivit översatt) är jag nu inne på min sjätte bok: Om kärlek och andra demoner. Som vanligt finner jag titeln inspirerande (han är himla bra på titlar) men tyvärr blir jag inte imponerad av resten av boken. Den är bra, det är klart, den är bara inte bäst, vilket jag alltid hoppas på när jag plockar upp något nytt av den nobelprisbelönade colombianen.

I förordet beskriver han hur han som ung journalist får vara med vid öppnandet av kryptorna under Clarissornas nedlagda kloster. Där fann man Sierva María de Todos los Angeles på vars kranium det satt hela 22 meter hår. Detta inspirerade författaren till att skriva Om kärlek och andra demoner som handlar om den rabiessjuka eller demonbesatta flickan Sierva María och om hur hon blir inlåst och behandlad som en häxa och om hur kyrkan och läkarna turas om att försöka bota henne, men hon blir besatt av ytterligare en demon: kärlekens.

Det jag framförallt saknar i Om kärlek och andra demoner är den berättarglädje och den sprudlande magi som gör Gabriel García Márquez författarskap så speciellt. Man kan ana den någonstans i bakgrunden, men den letar sig aldrig riktigt fram och gör – trots författarens rika fantasi – boken rätt ordinär. Jag saknar det flyktiga och märkliga i denna tyvärr så platta kärlekshistoria.

Missförstå mig rätt, boken är fortfarande mycket läsvärd, men mina förväntningar när det gäller García Márquez är numer (kanske orättvist) höga. Jag både vill och kommer att fortsätta läsa och imponeras av honom och jag tycker definitivt att alla andra ska göra detsamma, även om jag inte är säker på att man ska börja med Om kärlek och andra demoner. Eller så ska man det då övergången till den magiska realismen inte är så stor här som i Patriarkens höst, för att ta ett exempel.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!