American Beauty

Originaltitel: American Beauty
Regissör: Sam Mendes
Manus: Alan Ball
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1999
Längd: 122 minuter

Jag tror att American Beauty är den film jag har haft svårast att skriva en ingress till. Därför säger jag bara att det är Kevin Spacey i högform.

Lester Burnham (Kevin Spacey) är en medelålders man, med ett rutinmässigt vardagsliv och en villa i förorten. Hans fru Carolyn (Annette Bening) och hans dotter Jane (Tora Birch) uppskattar honom inte och till slut får Lester nog. Han säger upp sig på jobbet för att börja vända burgare på en snabbmatsrestaurant, börjar röka gräs och styrketränar för att imponera på Janes bästa kompis Angela (Mena Suvari). Samtidigt vänsterprasslar Carolyn med en mäklarkonkurrent och Jane blir kär i de nya, allt annat än funktionella grannarnas son Ricky (Wes Bentley). Det är långt ifrån frid och fröjd hos The Burnhams.

Den fängslande handlingen är en balansgång mellan skratt och gråt. Det är en jobbig historia med en stor dos svart humor som, när man skrattar som mest gör att man sätter i halsen och funderar på vad man egentligen skrattar åt. Tonårsdottern och hennes vän har som största skräck att vara ”vanliga” och de gör sitt yttersta för att låta bli, men det finns ingenting som är ”vanligt” med någon av karaktärerna.

I och med rollen som Lester Burnham är det definitivt klart att Kevin Spacey tillhör den absoluta skådespelareliten. Med en sällan skådad fingertoppskänsla pendlar han från den samlade pappan till den vrickade farsan. Fast det är inte bara Spacey som är alldeles utomordentligt bra, även Annette Bening, Tora Birch, Mena Suvari, Wes Bentley och Chris Cooper är helt suveräna. En fasansfullt välspelad film.

Okej, filmen har bra handling och bra skådespelare. Räcker det inte där? Nej, verkligen inte. American Beauty utmärker sig dessutom som en väldigt vacker film. Inte vacker som att budskapet är vackert utan som i att den är välfilmad, välregisserad. Vid flera tillfällen filmas en handkamera som används och det görs väldigt effektfullt, väldigt snyggt.

Och musiken är underbar.

Jag har verkligen ingenting att klaga på när det gäller American Beauty. Den tillhör verkligen mina favoritfilmer. Alla måste se den.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!