The life of David Gale

Originaltitel: The life of David Gale
Regissör: Alan Parker
Manus: Charles Randolph
Språk: Engelska och spanska
Land: USA och Tyskland
År: 2003
Längd: 130 minuter

The life of David Gale är en film som behandlar det något kontroversiella ämnet dödsstraff på ett spännande sätt.


David Gale (Kevin Spacey) är lärare vid University of Texas och en framstående motståndare till dödsstraffet. Efter en fest anklagas han för våldtäkt på en elev (Rhona Mitra), men anklagelserna dras tillbaka. David Gales rykte är dock redan förstört.
Senare döms David Gale till döden för ett i allra högsta grad överlagt mord på sin nära vän Constance (Laura Linney) och efter sex år i fängelset i väntan på att straffet ska sättas i verket bestämmer han sig slutligen för att göra något åt sin situation. Han arrangerar därför en intervju med journalisten Bitsey Bloom (Kate Winslet) som till en början är fientligt inställd till den påstådda mördaren, men som efter hand David Gale berättar om sitt liv börjar inse att han nog är oskyldigt dömt.
Det är dock bara fyra dagar kvar till avrättningen ska verkställas och hon måste skaffa bevis.

Jag tycker historien till en början verkade lite krystad, men ju mer man ser på filmen desto mer inser man hur väl genomtänkt den är. Den är intressant och hålls hela tiden levande, och i slutändan så är det inget som är riktigt säkert. Sådant gör det till en handling.
Och med skådespelare som Kevin Spacey, Laura Linney och Kate Winslet är det svårt att göra något riktigt dåligt. Kevin Spacey har nästan patent på sitt lugn och sin övertygelse som han utstrålar genom sina roller och det är verkligen en fröjd att se honom arbeta.

Vad budskapet är vet jag inte. Eller så kanske jag inte vill veta, för jag gillar verkligen The life of David Gale, men jag tror egentligen att den går emot min övertygelse i dödsstraffsfrågan (att det inte är okej med dödsstraff). Trots det är den klart sevärd trots de möjligen tvivelaktiga motiven som presenteras, så se den med öppet sinne.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!