Se7en

Originaltitel: Se7en
Regissör: David Fincher
Manus: Andrew Kevin Walker
Språk: Engelska och portugisiska
Land: USA
Svensk premiär: 25 december 1995
Längd: 127 minuter

I en stad som för länge sedan gått över gränsen vad det gäller ignorans och brutalitet finner vi poliserna William Somerset (Morgan Freeman) och David Mills (Brad Pitt), den tidigare gör sin sista vecka i kåren, den senare sin första. De blir indragna i en serie mord som bygger på de sju dödssynderna. Vem lyckas iscensätta dessa brutala och väl planerade mord och kan de någonsin få fast honom? Mördaren gäckar dem ständigt, men för varje steg kommer poliserna närmare, till priset av att de själva förlorar alltmer av sina liv till den mörka staden utan namn.

Det här är förmodligen den bästa thrillern jag sett, den har nerv och spänning utan att för den sakens skull sluta i en orgie av biljakter och skottlosningar. Tvärtom, det är ytterst lite sådant, istället ligger nerven i psykologin. Det är en tung film, jobbig men aldrig så jobbig att man helt förlorar intresset. Det är förstås David Finchers förtjänst till stor del, för få regissörer lyckas gång på gång så perfekt med att pricka in just rätt stämning, spela på exakt rätt strängar. (Med tanke på betygen jag gett honom tidigare är det egentligen bara löjligt. Fyra femmor av fyra möjliga.) Han är dessutom enormt bra på att leda skådespelarna. Visserligen är samtliga stora roller i filmen – spelade av Morgan Freeman, Brad Pitt, Gwyneth Paltrow och Kevin Spacey – framförda av fantastiska skådespelare så något annat vore kanske inte att vänta. Få andra skulle göra det med samma självklarhet.

Se7en är inte bara genomtänkt, den är riktigt snygg. Den skitiga staden framställs med både regn, dekadens och slitna ytor, precis så som det måste vara. Färgerna är galet träffsäkra, vilket främst märks i slutet där det gula ljuset verkligen är effektfull. Det är rätt mycket äckel i, men det känns inte omotiverat eller utan trovärdighet så man kan låta det passera, även om det inte är något för den kräsmagade.

David Fincher är en fenomenal regissör som i Se7en lyckats göra precis allting rätt ytterligare en gång. Även om man inte är ett jättefan av thrillergenren bör man passa på att se Se7en bara för att ha sett ett riktigt mästerverk.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

5 Comments

  1. Det är den absolut obehagligaste film jag har sett och jag har sett en hel del otäckt. Men jag tyckte den tappade en hel del i logik på slutet eller så var det bara jag som inte förstod dödssyndskopplingen i det sista mordet.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!