Skicka vidare

Originaltitel: Pay it forward
Regissör: Mimi Leder
Manus: Catherine Ryan Hyde och Leslie Dixon
Språk: Engelska
Land: USA
Svensk premiär: 2 februari 2001
Längd: 123 minuter

När Eugene Simonet (Kevin Spacey) tar över en klass med tolvåringar ger han dem en enkel uppgift: kom på något som förändrar världen. Eleverna tar väl den med blandade uppfattningar och ambitioner och Trevor McKinney (Haley Joel Osment) tar uppgiften på störst allvar. Hans idé är att man ska hjälpa tre personer med något de inte klarar själva, och varje person som blir hjälpt ska i sin tur hjälpa tre andra. Idén bygger på människans inneboende godhet – kan man lita på den så är förstås idén genial, men kan man det?

Hela historien kretsar dels kring den geniala idén att skicka vidare istället för att göra gentjänster samt pojkens, lärarens och pojkens mammas (Helen Hunt) inbördes relation. Delarna är i sig rätt olika och intressanta på helt olika vis. Att idén sprids och testas är spännande eftersom jag personligen vill att det ska fungera och tror att det skulle kunna göra det. Den sprids och snart har projektet blivit vida spritt. Relationsdramat är mer ordinär och handlar om en alkoliserad mamma och en brännskadad lärare som pojken försöker att para ihop, men många problem står ivägen – framförallt osäkerhet och exmaken. Köper man inte båda delarna så kan det nog bli svårt att uppskatta Skicka vidare till fullo.

Tyvärr måste man dessutom bortse från några problem. Framförallt är många av karaktärerna ganska platta, ganska klichéfyllda. Givetvis är den ende svarte snubben i filmen en gangster som stulit en bergsprängare. Vissa saker är dessutom väldigt förutsägbara. Hade det varit bättre genomarbetat hade den kunnat få full pott.

Skådespelarna är okej. Haley Joel Osment är väldigt lätt att störa sig på, men å andra sidan briljerar både Helen Hunt och Kevin Spacey precis som vanligt. Deras kemi är mycket äkta och kanske är deras samspel filmens största styrka. Tyvärr når det inte utanför de tu och resten av skådespelarna är som bäst godkända.

Skicka vidare är trots kritiken mycket bra. Framförallt som tankeexperiment finns det få motsvarigheter i filmvärlden.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!