101-projektets motiveringar, del 4: Resor och upplevelser

Till hela 101-projektets lista.

”Resor och upplevelser” låter inte så spretigt, men när man tittar på vad som ryms i kategorin börjar man undra. Är de verkligen jämförbara? Svaret är allt som oftast nej. Poängen är att de inte behöver vara jämförbara heller. Allt som är listat här är ställen jag vill besöka, saker jag vill uppleva. Det är inte svårare än så.

Besök 5 muséer eller gallerier

Trots mitt stora konstintresse besöker jag alldeles för få muséer, alldeles för få gallerier. Det måste bli ändring och genom att besöka fem olika (ja, olika) inrättningar för konstverk hoppas jag få en något större kulturell bildning.

Promenera och singla slant om riktning vid varje korsning

När jag var fjorton år hände det att jag och mina kompisar gjorde så. Det är en trevlig idé, att låta slumpen bestämma vägen på ett så direkt vis och därför fick den här punkten följa med från min gamla lista.

Gå från Stockholm till Malmö via Göteborg (90 mil)

Det började med att jag kollade upp luffarprickar på Wikipedia. Det fanns många betydelser, stod det, och ett av dem var ”Stockholm, Göteborg, Malmö till fots”. Aha! tänkte jag, det låter som en lagom promenad. Jag vet inte om det är möjligt, jag vet inte om jag klarar det varken fysiskt eller psykiskt. Jag ämnar dock göra ett försök och jag hoppas kunna kombinera det med att skriva om resan.

Besök Ackerforsen

Vid Björnliden utanför Arjeplog rinner Ackerforsen. Att säga att det är källan till familjen kanske är att ta i, men det känns som en plats jag borde besöka.

Hitta ett ”Tiffany’s” och ät frukost där

Det här är också en punkt från min gamla lista. Jag trodde, i ärlighetens namn, att jag skulle klara det – men icke! Det är naturligtvis alldeles för bra för att glömmas bort och jag tänker hitta ett ”Tiffany’s” (det spelar ingen roll vad de gör) och jag tänker banne mig äta en smörgås och dricka en kopp kaffe där.

Gå på fem konserter, teaterföreställningar eller operor (företrädesvis minst en av varje)

Precis som med muséerna går jag alldeles för lite på scenföreställningar. Jag tänkte vidga mina vyer och gå på fler sådana och dessutom testa former jag aldrig tidigare varit på. Opera till exempel. Det ska bli spännande. (Första gången jag slog på TVn på en månad, tror jag, var för att lyssna på en opera. Lustigt, det där…)

Resa till en europeisk storstad

Senast jag var i en europeisk storstad var när jag i nionde klass besökte Berlin. Sen dess har mycket vatten flutit under broarna och det börjar bli dags att besöka ännu en metropol, den här gången med ett betydligt öppnare sinne än då. Var det blir vill jag inte bestämma förrän det börjar närma sig. Alternativen är många: Paris, London, Barcelona och kanske kommer jag på ännu fler vad det lider.

Gå på 5 sportevenemang

Ja, jag är ju sportnörd också. Här tänker jag inte ha något krav på att besöka olika sporter, jag kan tänka mig att gå och se när Luleå spöar skiten ur Linköping i hockeyn och jag kan tänka mig att göra det fem gånger om det skulle vara så.

Läs en bok på ett språk jag ännu inte kan

Jag vill lära mig ett nytt språk, förmodligen spanska. Jag kommer inte ha tid att ta lektioner och jag vet inte i vilken utsträckning eller under vilka former jag kommer få möjlighet att träna på egen hand. Poängen är att jag ska ta mig igenom en bok och förstå den hjälpligt. Må det vara med ordboken precis bredvid.

Unna mig riktig massage 5 gånger

De få gånger jag har fått riktig massage har jag gått därifrån som en ny, något oformlig människa. Det är skönt och det hjälper min stackars plågade rygg, till exempel. Massage är inte så fasligt dyrt att man inte kan unna sig det åtminstone två gånger per år. Tips på bra massörer i Linköping, mottages tacksamt.

Vara med i någon frågesport (sällskapsspel räknas inte)

Det arrangeras då och då och här och var frågesportkvällar. Det verkar som en trevlig aktivitet som jag gärna skulle utsätta mig för. Det eller revansch i Vem vet mest? kanske. På något sätt ska jag delta i en frågesport.

Lyssna på en hel ljudbok

Jag vet inte om jag har någon mental störning eller något, men trots flera försök har jag aldrig lyckats lyssna klart på en ljudbok. Det är bedrövligt. Inte för att ljudböcker fyller något behov jag egentligen har, utan för att det är en form jag på något sätt borde testa, ge en ärlig chans.

Se alla filmer på IMDBs topp 100-lista

När jag skrev upp den här punkten visste jag inte hur jag låg till. Det visade sig att jag redan från början sett 57 av de filmerna som är på IMDBs topp 100-lista. De återstående 43 ska ses, för oavsett om de är bra eller ej så är de populära och det finns en poäng i att veta vad som är populärt.

Läs alla nobelpristagare

Nobelpristagare är ju, å sin sida, sällan kända för att vara populära. Däremot är nobelpriset ett pris jag respekterar och som sådant (och givet mitt litteraturintresse) borde jag se till att ha läst åtminstone något av alla som vunnit priset (jag menar inte nödvändigtvis hela romaner, enstaka dikter, essäer eller noveller räcker gott).

Resa någonstans med någon som inte är familjen

De gånger jag rest någonstans har det varit med familjen. Det är väldigt trevligt så jag ska inte klaga. Verkligen inte. Däremot är det dags att prova på att resa med någon annan, någon som inte är släkt.

Res någonstans ensam

Med ungefär samma motivering som ovan tror jag att det är en nyttig erfarenhet att resa någonstans ensam. Om inte annat lär man känna sig själv och hur man reagerar på ensamhet av den typen.

Besök 5 olika mässor

Mässor och marknader dyker upp lite då och då. Oftast är de inte särskilt spännande, men emellanåt känner jag verkligen att jag skulle vilja besöka de intressanta. Det är inget oöverkomligt hinder, det är bara att åka när man hittar några, helt enkelt.

Se norrskenet

Jag har byggt upp en något romantiserad bild av norrskenet som det närmasta naturen man kommer. Det är knappast sant, men jag borde nog se till att få se norrsken innan jag tillskriver det ännu större värde.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!