101-projektets motiveringar, del 1: Personligt

Till hela 101-projektets lista.

Vill man vara elak skulle man kunna säga att de punkter som hamnar i kategorin Personligt är de som skulle hamnat i en Övrigt- eller Annatkategori på en normal lista. Det är inte helt sant. Visserligen är det en spretig kategori och många olika punkter samsas under samma tak. Jag ser det som att punkterna främst rör mig och min person. Det går att diskutera i vissa fall, men det är lite så jag ser det, åtminstone.

Tatuera mig igen

Första tatueringen satt som en smäck och jag erkänner villigt att jag fick blodad tand (inte bokstavligt, det tar vi i en senare punkt). Idéerna är många och behöver arbetas på en del, men under nära tre år ska det inte vara några problem att bestämma mig för vilken idé som är bäst att ta härnäst.

Ta min examen i kulturvetenskap

Det här är en rätt pinsam historia. Två, till och med, eftersom det är två tentor från Historia 1 som ligger och spökar. Jag anser mig vara åtminstone normalbegåvad, men likförbannat klarar jag inte av det. Jag måste klara mina tentor inom den här tidsperioden, annars är det så förfärligt att jag nog tvingas gå under jorden för ett tag framöver.

Skriva ned hundra saker som gör mig glad

Jag är övertygad om att det är en psykologisk vinst att aktivt hjälpa sig själv på traven genom någon typ av självsuggestion. Att identifiera hundra saker som gör mig glad handlar inte om att jag behöver förmedla listan till andra, det handlar om att uppmärksamma något som är automatiskt annars och på så vis bli mer medveten om vad jag reagerar positivt på.

Katalogisera hela min bokhylla

Den här punkten säger sig nästan själv. Jag har säkerligen en bit över 1 000 böcker. Jag har hyffsat god fysisk ordning på dem och jag vet ungefär vad jag har för böcker, men jag har ingen förteckning på dem. Det behöver jag. Tanken är en databas eller en tabell med viss information (titel, originaltitel, författare, isbn eller liknande) som ska vara sökbar och ha möjlighet att markera viss böcker med taggar som ”utlånad” och ”läst”, exempelvis.

Gå till tandläkaren

En liten sak, kan tyckas, men jag har ända sedan jag var liten tyckt att tandläkarbesöken varit förknippade med ett visst mått av förnedring. Efter att de automatiska besöken tog slut har jag inte varit hos tandläkaren. Jag brukar inte få hål, men det är likväl dåligt att inte kolla upp tänderna regelbundet.

Sortera och organisera Mina dokument

Den här punkten liknar katalogiseringen av böckerna. Mina dokument klockar i skrivande stund in på nära 21 gigabyte. Visserligen är det mesta bilder, men jag har sällan eftersträvat någon särskild ordning på filerna. Det är dåligt. Således är målet att ha en intuitiv sortering av mina dokument, inklusive bilder.

Skaffa (en logotyp och) visitkort

Det är bra att ha, helt enkelt. Speciellt om man som jag förmodligen kommer få kämpa en hel del för att få göra det jag tycker är roligt. Knyta kontakter och bygga sitt varumärke är ju arbetsmarknadsmantrat nu för tiden. Visitkort är ett steg i den riktningen.

Gå igenom allting jag äger och motivera varför jag ska ha kvar det, om motivering saknas: gör mig av med det

Överkonsumtion och onödigt ägande är två farsoter som mycket väl kan störta vårt samhälle i fördärvet. Den här punkten handlar inte om att göra mig av med allting jag äger, snarare om att göra medvetna val. Samtidigt är motiveringen personlig och ”nostalgi” kan mycket väl vara en anledning, men det är en motivering som ska göras.

Skaffa en mobiltelefon som uppfyller alla mina behov

Min Nokia N86 8MP var en stor besvikelse. Den fungerar väldigt dåligt och Nokia (de har inte mitt fulla förtroende längre) hävdar med envishet att det är en bra telefon så jag kommer vara fast med den tills den är färdigbetald. Därefter ska jag skaffa en mobil som (förutom basala funktioner) har ordentligt med batteritid, klarar att hantera mail och fungerar som både musikspelare, planerare och anteckningsbok. Gärna även som kamera. Och miljövänlig.

50 000 kronor på ett sparkonto

Jag har egentligen aldrig haft något ordentligt sparkonto eller några ambitioner att ha ett. Det är rätt dåligt och skulle det hända något så sitter jag på pottkanten. Därför är målet att ha ett sparkonto som klarar av oväntade utgifter. 50 000 kronor känns som en lagom start.

Skriv ett testamente

Jag har inga planer på att dö än på ett tag, men jag vore ignorant om jag låtsades som att det inte kunde hända. Att författa ett testamente är inte så dramatiskt, men det behöver göras. Jag har nämligen ett och annat jag vill ha sagt om olyckan skulle vara framme.

Visa en bild på mig för 10 främlingar och be dem beskriva personen på bilden

Den här punkten är stulen från Snigel och jag tycker den är lite rolig. Det handlar om att se vilket intryck mitt utseende gör på folk. Det kan mycket väl ge oväntade resultat, men det kan vara bra att veta.

Skaffa en kostym jag trivs med

När jag till studenten skulle skaffa en kostym (eller om det var smokinghyran, det är egentligen ointressant) var jag, mamma och min syster i en butik i Norrköping. Hjälpte oss gjorde en herre i övre medelåldern och han visste minsann hur en kostym skulle sitta. När jag tyckte att byxorna satt för hårt i midjan stack han ner armen i linningen framtill och sade triumferande ”jag får ju ner hela handen!” Jag har inte använt den kostymen särskilt mycket och när jag väl gör det tycker jag att den sitter för illa. Jag vill skaffa en ny, inte nödvändigtvis svart, som sitter så som jag vill att den ska sitta så att jag faktiskt kan tänka mig att använda den.

Skaffa en anonym e-postadress

Varför vill man ha en anonym e-postadress? undrar vän av ordning. Enkelt, oftast – kanske för ofta – är jag öppen med vem jag är och så. En enkel googling skulle få upp rätt mycket information om mig. Det finns tillfällen då jag inte vill koppla ihop mitt mail med min person (jag är ingen rättshaverist så det handlar inte om det) och för att kunna göra det krävs en anonym e-postadress.

Gör allt rätt från början vid nästa flytt

Många av mina tidigare flyttar har präglats av att vilja komma i ordning med en gång. Nödlösningar och hafsverk har kantat det hela och man inser först i efteråt att man skulle gjort allting ordentligt från början: dra sladdar rätt, mäta ordentligt och så. Det ämnar jag göra den här gången och då får det ta lite längre tid.

Organisera betalningar med e-fakturor och autogiro så långt det är möjligt

Jag hatar pappersräkningar och eftersom det numer finns alternativ – e-fakturor och autogiro – ämnar jag se till så att alla återkommande betalningar hamnar på en av de två metoderna. Det är lika mycket en miljöfråga som en organisatorisk fråga. Så det så.

Framkalla mina favoritfotografier, organisera i album och beskriv bilderna

Jag är inte särskilt nostalgisk av mig, men jag har sakta men säkert insett att jag – förhoppningsvis – kommer få barn och att de kan tänkas undra vad jag gjort och varit med om. Det är inte det att bilder saknas (jo, det med förvisso, men det är svårt att göra något åt), bara att de inte finns organiserade eller beskrivna. Narcissistiskt nog vill jag se till att jag inte lämnar ett hål i historien.

Se över min syn och, om nödvändigt, använd glasögon/kontaktlinser

Den här punkten var delvis med på förra listan också. Jag såg över min syn och mamma köpte glasögon åt mig (tack, mamma!). Pinsamt nog har jag varit extremt dålig på att använda dem. Jag vill göra om det och göra det ordentligt.

Tacka 5 ”hemsidor”

Väldigt mycket erbjuds gratis på internet och väldigt många förtjänar både uppmärksamhet och tack. Det är vad jag planerar att ge dem.

Skaffa en ny frisyr

Jag har en frisyr i åtanke, men jag låter det vara en hemlighet tills det är gjort. Återigen handlar det om att göra ett aktivt val, inte bara ”snagga” eller ”låta det växa”.

Skriv en lista på tjugo saker jag är stolt över

Ska man vara petig finns det säkert fler än tjugo saker jag är stolt över som jag gjort eller som jag är. Att lyfta fram dem och motivera dem hjälper mig inte bara att uppmärksamma att jag är bra, det ger mig även en skjuts när någon på en arbetsintervju frågar ”nämn något du är riktigt stolt över”. Det vore larvigt att stå svarslös när jag vet att svaren finns.

Lägga upp en plan för mina fortsatta studier

Just nu är jag väldigt skoltrött. Bortomvärldsligt skoltrött, till och med. Det innebär att mitt framtida studerande svävar lite i limbo mellan min uteblivna kulturvetenskapsexamen och min velighet inför framtiden. Den här punkten handlar om att bestämma mig för vad jag vill och ska göra. Om jag bestämmer mig för att inte studera mer är det också en plan, bestämmer jag mig för att satsa på en magister-/masterexamen eller gå på någon mer specifik kurs är det också en plan. Som det är nu är problemet att planen saknas.

Skaffa en ny huvudkudde

Min huvudkudde är gammal och äcklig. Det syns bara när man byter örngott, men så är det. Det börjar bli dags för en ny, helt enkelt.

Grundligt utvärdera mina kompetenser

Den här punkten hänger ihop med att uppmärksamma vad jag är stolt över. Jag kan mycket, väldigt mycket, men det är svårt att beskriva vad och speciellt om man ska göra det direkt ur huvudet på en arbetsintervju (eller om man ska skriva ett personligt brev till en arbetsgivare). Genom att lyfta mina kompetenser i förväg kommer jag inte stå svarslös när någon frågar.

Besvara ”50 questions that will free your mind”

Frågorna finns här. Jag hyser inga förhoppningar om att mitt sinne kommer frigöras, men frågorna är intressanta att fundera över och det bästa sättet att komma till insikt om saker är att diskutera dem eller skriva om dem. Det blir konkret och det blir överblickbart. Jag besvarar frågorna för att de är roliga och utmanande, inte för att nå upplysning dock.

Ge en kort text till tio personer och be dem beskriva den som skrivit

Den här punkten hänger ihop med att visa foton på mig för folk. Jag vet inte exakt vilken typ av text jag ska använda än, men jag vill på ett mer konkret sätt nå vad mina texter förmedlar om den som står bakom orden. Resultatet kan bli väntat, men förmodligen rymmer de stora överraskningar.

Tänd ett ljus på mina döda släktingars gravar

Min farmors grav har blivit lite av en fristad för mina tankar. Jag har ingen relation till min farmor, men på något sätt ger det mig lugn. Att gå dit när jag mår dåligt är väl någon form av hedersbetygelse, men jag vill känna samma känsla även när jag är stark. Det är inte jobbigt att genomföra den här punkten, men ändå blir det sällan av.

Utvärdera mitt konsumerande

Återigen handlar en punkt om att få kontroll. Genom att veta vad jag spenderar pengar på kan jag påverka vad jag spenderar pengar på. Det handlar inte om att sluta köpa onödiga saker (oftast godis och läsk) utan att veta om hur mycket jag spenderar på olika saker. Kontroll.

Besök 3 ställen från min barndom

Länge levde jag en rätt skyddad tillvaro, men min barndom suddas sakta men säkert ut och jag känner att jag håller på att förlora något väsentligt. Det finns en fara i att ta tillbaka sina minnen på det sättet, barndomen ersätts med mitt jag idag. Alternativet, tomrummet, är dock sämre och därför ska jag identifiera tre platser från min barndom och besöka dem. Området där jag växte upp och farmors sommarställe är två, den tredje vet jag inte ännu.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Bra jobbat! Det här är nog en punkt som är bra att ha om inte annat för att förklara för folk varför man har vissa saker på listan, plus att man säkert får bekräftat för sig själv ifall en punkt verkligen är motiverad att ha med eller inte. Det är ganska bra odds på att jag snor den här!

  2. Jag tycker det är jättebra att du förklarar din lista och varför den ser ut som den gör. Både för din egen skull och för oss som står vid sidan och hejar på.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!