101-projektets motiveringar, del 2: Kreativitet

Till hela 101-projektets lista.

En väldigt stor del av mitt liv, av min vakna tid, går åt till att stimulera min kreativitet. Jag skriver, planerar, klurar, fixar och funderar. Jag har många och stora planer och kanske är nedanstående listor realistiska för en livstid, men jag vill ändå sikta högt och köra hårt. Det är kreativiteten jag lever för och klarar jag alla punkter nedan har jag kommit en lång, lång bit på vägen mot att även i fortsättningsvis vara kreativ till max.

Skriva klart min roman

Jag har, halvt på skämt halvt på allvar, sagt att om jag inte skrivit klart min roman innan 2011 tar vid så ska jag lägga ner skrivandet. Helt. Det är ett hot jag delvis står fast vid. Det är väldigt enkelt: råmanuset till en relativt kort roman kan inte ta ett och ett halvt år att skriva. Med 101-projektet är ramarna lite större, nästan tre år längre, men det är en tid jag inte planerar att unna mig för den här romanen. 57 000 ord är skrivna, ungefär 35 000 till ska skrivas. Innan nyår. Annars misslyckas jag med många andra punkter också.

Skriva en roman till

Min första roman har fått rätt mycket skjuts av att jag vill bli av med den. Jag vill bli klar så att jag kan skriva något annat. En roman till, exempelvis. Det ska inte vara några problem att hinna med två romaner under loppet av tre år med den takten och disciplinen jag har, och idéer finns det många att ta av. Jag förutspår att största problemet kommer vara att välja vilken idé som jag ska ta härnäst.

Skriva klart min självbiografi/poetik

Jag påbörjade min självbiografi för att komma igång att skriva. Det hjälpte över förväntan och snart rusade romanen ifrån självbiografin, trots att de var tänkta att skrivas parallellt. Det gör förstås inget, tvärtom: romanen är trots allt viktigare. Däremot tror jag att en självbiografi om mina våndor med att skriva skulle bli bra och intressant. Därför ser jag en poäng i att även skriva klart den inom en snar framtid.

Genomföra mitt konstprojekt

Utan att avslöja för mycket om projektet i sig så har jag en förhoppning om att kunna genomföra mitt konstprojekt inom ett år, men – eftersom den är lite säsongsbunden – är det möjligt att det får vänta. Bra kommer det bli och intressant är det och mer information kommer.

Bygga en lampa av en blender

Den här punkten var med på förra listan också. Jag vet inte var idén kommer ifrån, men jag tycker den är rolig och jag har skaffat råmaterialet (en trasig blender) så nu ska jag bara finslipa mina elektrikerfärdigheter (non-existenta) och sen blir det bygga av. Blir den bra kanske jag säljer den på Tradera eller liknande och skänker pengarna till välgörande ändamål.

Hålla någon typ av föredrag eller tal

Jag har inte alltid varit lika självsäker och stark som jag är nu. Tidigare tyckte jag det var jättejobbigt att vara i en så utsatt situation som då när man håller ett föredrag eller ett tal. Hur det är idag vet jag inte och det vore intressant att prova. Utmana mig själv.

Måla 3 tavlor utöver konstprojektet

Det vore roligt att komma igång att måla. Jag är inte särskilt bra på det och jag har inte hållit på särskilt mycket med det, men det är ändå något som jag vill pyssla med och – om inte annat – ha gjort. Motiv och form är inte jätteviktigt, så länge det är lagom stort att hänga på väggen, min eller någon annans.

Få en artikel publicerad i en tidning eller tidskrift

Andreas tjatar ständigt om att jag borde se till att bli publicerad i tidningar eller tidskrifter. Nu tror jag visserligen det är lättare sagt än gjort, men trots det har han helt rätt: det borde jag. Tyvärr är det här en punkt som hänger mycket på andras goda vilja, men försöker jag tillräckligt mycket borde det gå vägen.

Skriva 365 kortnoveller/dikter

Nu är det möjligt att jag överskattar hur många texter av den här typen som är möjligt att producera. En varje dag i ett år, eller en varannan dag i två känns inte orimligt. Inte alls faktiskt och då får jag ett gratistema på dem så att de enkelt kan bindas samman och publiceras i ett. Det vore roligt och jag misstänker att den här punkten kommer bli kämpigare än jag tror.

Skriva 5 noveller, varav en ska skickas till en antologi eller tävling

Jag är inte riktigt överens med novellformen. Jag tycker inte att jag är tillräckligt smart för noveller. Å andra sidan ger övning färdighet och om jag skriver fem noveller kanske en av dem blir smart nog för att jag ska bli nöjd. Kanske.

Skriva 5 essäer

Med ojämna mellanrum klämmer jag ur mig något som kan liknas vid en essä – vad nu det är? – och varje gång känner jag en viss tillfredsställelse. Jag gillar formen och jag tycker om flytet som jag ofta får till när jag skriver det. Återigen är problemet att jag inte känner mig tillräckligt smart för att kunna göra bra essäer. Återigen ger övning färdighet.

Bygg ett korsord

Jag är en klurare och korsordskonstruktion känns som en typisk klurig syssla. Det kan mycket väl vara så att jag inte vet vad jag ger mig in på och att det är svårare än vad jag kan gissa. Ramarna för punkten är dock rätt fria än så länge. Jag vill prova och blir det bara ett litet och lätt korsord så må det vara hänt.

Formulera ett manifest

Jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte hade tusen tokiga åsikter och attityder som alla skulle förtjäna både slagord och engagemang, men det är inte det som är poängen med den är punkten. Poängen är att jag vill formulera en rad korta kärnfulla påståenden som får agera språkrör för något mycket mer. Det är egentligen formen mer än innehållet som intresserar mig för tillfället.

Slutföra ett gemensamt projekt

Det är ofta jag som på egen hand ger mig ut i allsköns märkliga projekt. Är jag inte ensam så ser jag antingen till att leda projektet eller ha en så underordnad roll det bara är möjligt. Att göra något tillsammans med någon, på allvar och med lika stor påverkan på slutresultatet är något relativt nytt och obeprövat. Jag vet dock inte ifall jag ska räkna nya versionen av Nostalgi som just nu är under utveckling tillsammans med Snigel eller om jag anser att det är för långt gånget och Snigel redan gjort större delen av arbetet.

Rita ett eget hus

En av mina många drömmar är att någon gång bo i ett hus jag själv ritat. Jag kanske aldrig kommer få uppleva det, men att rita huset kan ingen ta ifrån mig.

Skriv brev till 3 personer som inspirerat min kreativitet

Jag är, som John Donne mycket riktigt påpekat, inte någon ö. Jag inspireras lätt och det finns många som på olika sätt delat med sig till mig av sin kreativitet. De förtjänar ett tack.

Tvinga min syster att ha en fotogrundkurs för mig

Att kunna fotografera, åtminstone hjälpligt, är något jag verkligen skulle behöva kunna. Det är en bra egenskap för andra projekt (både som jag kommer återkomma till och som jag redan tagit upp). Min syster Maria är vansinnigt duktig på det och därför ska hon få dela med sig av sina kunskaper till mig.

Gör ett typsnitt av min handstil

Det här är mest en kul grej och förmodligen en av de punkter som ryker först ifall jag kommer på något roligare. Jag har inget behov av ett typsnitt av den typen, även om jag överlag gillar handstilsliknande typsnitt. Vi får se om det går att göra bra och är intressant även i fortsättningen. Håll inte andan, dock.

Gör ett ansiktskollage

Vad jag menar med ett ansiktskollage är kanske lite diffust, men ni behöver egentligen inte veta vad jag menar. Någon gång kommer slutresultatet och då kommer ni veta exakt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!