Trackmania Nations

Tillverkare: Nadeo
Utgivare: Focus Home Interactive/Deep Silver
År: 2006

Trackmania Nations är så mycket som ett gratis onlinebilspel och uppföljare till Trackmania och Trackmania Sunrise.
Spelet finns att hämta här: Trackmanianations.com.

Spelet är tillverkat för att vara ett fartfyllt och actionladdat inslag i Electronic Sports World Cup där vinsten för att vinna Trackmania Nations-tävlingen ligger på blyga $13000 för vinnaren.

Trackmania Nations är egentligen ett rent multiplayerspel. Visst, det går att lira det ensam ”mot klockan” men det är inte särskilt skojigt.
Det finns ett par olika lägen att spela i, varav det roligaste är Time Attack. Alla kör banan oberoende av varandra – samtidigt. Det är kaos och man har en viss tid på sig att få den bästa tiden. Vanligast är fem minuter och när de fem minutrarna är slut vinner den som kört snabbast under den hetsiga tiden.
Grymt skojigt.

Med spelet kommer två svårhanterade verktyg. Ett för att göra sin egen bilmålning. Det är rätt svårt att få det riktigt snyggt, men inte särskilt svårt att göra sin egen unika bil. Jag har en lila, grön och vit.
Det andra verktyget är till för att göra de galna banorna som finns i spelet. Jag har inte förstått mig på det verktyget, men går det att göra lika häftiga banor som de som kommer med spelet så är det helt klart ballt.

Banorna, ja. De liknar mycket lite jag sett tidigare. Det är många hopp och hinder och trots att det på ytan liknar ett Formel 1-spel så känns det mer som Svenska Rally på uppåttjack. Det är snabbt och galet. Annorlunda.

Spelet kräver inte särskilt mycket av din dator och det känns skönt att man kan spela liret med hög prestanda trots att ens dator inte är av senaste modell. Det enda som kan kärva är om man har för dålig uppkoppling, men inte ens det är något problem om man håller linjen fri.
En av hemligheterna bakom de låga kraven är troligen den sparsamma omgivningen. Väl inne i spelet är det bara banan som spelar någon roll. Omgivningen är tråkig och man kör liksom inne i en arena. På en fotbollsplan, ungefär. Gillar man detalgerade omgivningar kan det vara något som talar emot Trackmania Nations. Å andra sidan är det ett bilspel, inget annat.

Kontrollerna är enkla. Jag har fortfarande inte lärt mig hantera bromsen och det är förmodligen därför jag alltid kommer hopplöst sist, trots att jag tycker att jag kör bra.
För min del gör det inget att jag kommer sist. Spelet är så roligt i sig och eftersom Time Attack fungerar som det gör får man aldrig någon direkt känsla av att man är sist.

Frågan är om jag hade spelat spelet om det inte hade varit gratis. Sanningen att säga tror jag knappast det. Kanske får att jag inte gärna lägger mina surt förvärvade slantar på bilspel.
Men nu är ju spelet gratis och då tänker jag rekommendera Trackmania Natíons till alla. Det är bara att gå in på deras hemsida och dra hem det.
Gratis.
Vad väntar ni på?

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!