MixMax

Ett spel som kanske inte riktigt hör hemma här på Spelwebben är MixMax från Ravensburger. Det är ett brädspel för spelare mellan fem och tio år, en gräns som inte alls hindrar äldre spelare från att ha behållning av det.

Spelet är enkelt utformat och reglerna är simpla, vilket är naturligt för ett barnspel. Brickorna i spelet är indelade i fyra kategorier; hattar, huvuden, kroppar och fötter och den som får flest hela figurer när alla figurer är klara vinner.
Spelet spelas i två faser, samlarfasen och bytarfasen. Samlarfasen går ut på att man slår en tärning, om man slår en etta får man en hattbricka, slår man en tvåa får man en huvudbricka, och så fortsätter det till femma då man inte får någon bricka och sexa där man får en av varje bricka. Samlarfasen är slut när alla brickorna är slut.
Bytarfasen fungerar i stort sett likadant, fast skillnaden är att nu får man slå och sen ta en bricka från en motståndare. Barnsligt simpelt.

Hela spelet ackompanjeras av mysiga bilder och roliga figurer och hela spelet vinner egentligen på sin absurditet och halva nöjet ligger i att bygga egna knasiga figurer av de brickor man lyckats samla. Jag kan dock inte rekommendera spelet till någon som inte har barnasinnet i behåll, för det är ett barnspel, det kommer man inte ifrån.

Jag kommer ta med mig MixMax till alla Spelwebbens konventsarrangemang i framtiden, så blir ni intresserade ställer jag gärna upp på en omgång.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

7 Comments

 1. Oj. Nu blev jag förvånad. Att du hittade mig. Ville förtydliga på något sätt mer än bara namnet på spelet, och antar att det var genom den länken på nåt sätt som du hittade till mig. Den första som inte känner mig som gör det may I add. Iaf som jag vet om :) Men ja, Google är ju min kusins kompis mammas moster. Jag har iaf inte spelat det på evigheter själv, minns nästan ingenting. Men alltid lite kul med minnen från barndomen. Även om det var en konstig tankebana, är ju fler kroppsdelar än tre man byter. Jaja. Konstiga tankebanor är mitt liv… eller nåt ^_^ Tack… för… nåt jag nog inte riktigt kan specificera. Men det blir nog bra ändå till slut ska du se… :)

 2. Tja, jag har liten lömsk statistik som listar alla länkar någon klickat på för att komma till mig, och då så jag din sida. Inte särskilt spännande lösning på mysteriet dock. :)

  Jo, det är ju fyra delar men jag tyckte (tycker) fortfarande det är ruskigt roligt att bara kombinera skor och huvud (och eventuellt hatt). Jag har nostalgispelat det en del, på senare tid och egentligen är det nog bara roligt för de som spelat det tidigare, för som spel betraktat är det inte särskilt bra. Men vad gör väl det när man kan skratta åt bilderna? :)

 3. Hur bra nånting är har egentligen mindre betydelse när det är nostalgiskt :) Så det var folk som klickade sig hit från mig alltså? Tufft. Det är inte ens särskilt många som läser, typ åtta per dag max… :) Men de är lite söta ändå. Svårt att läsa nåt man inte vet finns iofs :)

 4. Jag är inte alltid övertygad om Nostalgins förträfflighet, men i fallet MixMax gör jag gärna ett undantag. :)

  Japp, någon lyckades fastna i mitt stasi… Ehm… statistikfilter och eftersom jag är en nyfiken stackare var jag ju tvungen att kolla vad som skrivits om mig eller det jag skrivit. Blir (nästan) alltid lika glad när någon länkar till mig. :)

 5. Men en 6a i bytarfasen? Innebär det att jag får ta en hel gubbe? Eller är det fortfarande bara delar till de jag själv har delar av, om du förstår vad jag menar?
  Har nämligen tappat bort mina regler och minnet sviker på just den punkten…

  1. Jag vill minnas att om man får en 6a i bytarfasen får man ta delar från icke-färdiga figurer, men har man en hel uppsättning så är den fredad och kan inte knyckas.

 6. Ok, toppen! Nu ska vi spela ”på riktigt” min tös och jag. Har kvar spelet från min barndom på 80-talet men tyvärr så saknades reglerna.
  Tack så mycket =)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!