NHL 06

Tillverkare: EA Sports
Utgivare: Electronic Arts
År: 2005

NHL06 är det senaste i raden ishockeyspel från Electronic Arts. Det var länge sedan jag spelade ett nytt sådant spel (2000 eller 2002, minns inte riktigt) så nyheter för mig behöver inte vara nyheter för spelet.

Det är konstigt…
Spelet är precis likadant som jag minns dess tio år äldre storebror, NHL96. Det har egentligen bara blivit snyggare.

NHL06 känns inte som ett datorspel, det känns som ett TV-spel.
Inte för utseendet, upplägget eller för att det är ett sportspel. Nej, spelet är inte gjort för dator.
Detta märks tydligt i menyer och liknande.
Jag misstänker att NHL06 är en direktportning från någon av konsoltvillingarna till Playstation 2 eller X-box. ”Mus? Vad är det?” Under matcherna fungerar det inte att använda musen överhuvudtaget, i menyerna är det väldigt buggigt att använda den.
Och kontrollerna går inte att ändra.
Det är helskumt. Verkligen. Några går att ändra (passa, skjuta, tackla) men varken riktningstangenterna eller specialmanövertangenterna går att ändra till något som är mindre klumpigt. Det är oerhört irriterande.

Bortser man då från att menyerna är helt oanvändbara och ser till spelet är det, som vanligt när det gäller EA Sports ishockeyspel, ohyggligt roligt och beroendeframkallande. Speciellt spelläget Dynasty mode som är vanliga säsonger fast man coachar laget, uppgraderar, sköter finanser och liknande. Det är pilligt och administrationen är svår.

Det går att spela turneringar och träningsmatcher på internet, vilket alltid är skojigt. AIn är visserligen skojig att banka skiten ur gång på gång, men till slut blir den förutsägbar, då är det roligare att spela med och mot människor.

Verktyget för att göra egna spelare är avancerat, men svårhanterat och saknar vissa delar.
Det är tråkigt att alla spelarna blir likadana i stort. Det finns få frisyrer och annat småpill som jag hade älskat att pyssla med. Det går inte heller att lägga till egna ljud eller bilder för att få ens spelare mer levande.
Att det står ”Ackerfors” under en av spelarna är föga tröst.

Som vanligt är spelet fullproppat med statistik och information om alla möjliga spelare. Roligt för statistiknörden, antar jag.

Spelets stora behållning är att Elitserien finns. Visserligen går den inte att uppdatera till nuvarande laguppställningarna, men ändå. Äntligen kan Luleå vinna det SM-guld de alltid förtjänar.

NHL06 är inget datorspel. Jag säger det igen. Det är inget datorspel. Vill man spela hockeyspel så skaffar man det till någon spelkonsol. Eller åtminstone skaffar en ordentlig gamepad till sin dator.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!