Dead man

Originaltitel: Dead Man
Regissör: Jim Jarmusch
Manus: Jim Jarmusch
Språk: Engelska
Land: USA, Tyskland och Japan
Svensk premiär: 27 juni 1997
Längd: 121 minuter

Den här filmen fick jag specifikt rekommenderad av Klus som sa något i stil med ”Dead Man skulle jag inte rekommendera någon förutom Martin” eller något liknande (rätta mig om jag har fel). Ett sådant tips kan knappast gå omärkt förbi även om det tog sin lilla tid att se den. Det roligaste är förstås att jag förstår vad hon menar…

William Blake (Johnny Depp) kommer någon gång på 1800-talets senare hälft till Manchin vid järnvägens slut för att börja det jobb rekommendationsbrevet sagt att han kan få, men han är en månad för sen. Vilsen och pank råkar han bli efterlyst och ger sig ut i vildmarken tillsammans med den den märklige indianen Nobody (Gary Farmer). Efter sig lämnar de ett spår av kroppar och ett efterhängset rykte om legenden William Blake.

Filmens undertitel är ”No one can survive becoming a legend” vilket stämmer bra överens med filmens handling som helhet. Den är märklig men bra och ball och jag älskar hur han går från optimism till likgiltighet. Den stora styrkan är dock regin och berättandet vilket skiljer sig rätt mycket från modern film. Den är ganska långsamt berättad, med korta scener och svartrutor som mörka blinkningar. Riktigt snyggt och stämningsskapande och tillsammans med Neil Youngs hårt distade musik är det odödligt.

Men, som Klus mycket riktigt påpekade, skulle jag förmodligen inte rekommendera den här filmen till särskilt många som jag inte visste delade mitt sinne för… Jag vet inte… Konstigheter, snyggt berättande, märkliga karaktärer.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

9 Comments

 1. Åh, en av mina favoritfilmer! Länge sen jag såg den nu, kanske dags att se om den.
  En film med liknande stämning handlar om en man (Harvey keitel) som försöker få fatt i tre antika filmrullar i Sarajevo mitt under kriget. Minns inte vad den heter, bara att Erland Josephson också var med.

  1. Det tycker jag du ska göra. :)

   Är det Odysseus blick (IMDB) du tänker på? När jag läser resumén verkar det stämma och den verkar cool. Ska definitivt hålla utkik efter den.

 2. Den är grym! Och nu har jag inte sett den på många många många år.
  Soundtracket av Neil young är lysande.
  Och jag tror minsann att han som spelar indianen även är med i ghost Dog. Och att han t o m har exakt samma replik i båda filmerna.. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!