The Science of Sleep

Originaltitel: La Science de rêves
Regissör: Michel Gondry
Manus: Michel Gondry
Språk: Spanska, engelska och franska
Land: Frankrike och Italien
År: 2006
Längd: 105 minuter

The Science of Sleep är en drömlikt surrealistisk film från en av männen bakom Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Här är det dock drömmar och inte minnen.

Efter sin mexikanske pappas död kommer Stéphane (Gael García Bernal) tillbaka till Paris för att komma närmare sin mamma (Miou-Miou). Han får ett tråkigt jobb på en kalenderfirma där hans drömmar och kreativitet inte får något utlopp. Samtidig lyckas han bli förälskad i sin granne Stéphanie (Charlotte Gainsbourg) och flyr in i sin drömvärld för att få rätsida på livet.

Att säga att Michel Gondry inspirerats av sin arbetskamrat från Eternal Sunshine of the Spotless Mind – Charlie Kaufman – vore blygsamt. Stilen är snarlik, men den är nästan ännu mer lik Terry Gilliams stil, främst i utförandet av surrealismen. I The Science of Sleep används i stort sett bara ”gamla” effekttekniker vilket känns väldigt drömskt och passande.

Skådespelarna gör ett jättebra jobb, i en film som inte känns helt enkel att spela. Gael García Bernal, Charlotte Gainsbourg och Alain Chabat är de tre stora utropstecknen som tar filmen ett steg längre.

Det knepiga med The Science of Sleep är att den är så konstig. Gillar man inte konstiga filmer är det lika bra att hålla sig borta. Jag gillar å andra sidan konstiga filmer, men jag kan inte ge den full pott. Kanske är den för konstig, kanske är det något annat. Jag tyckte den var riktigt bra ändå. Det kanske syns på betyget.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. jag gillade också den här filmen, satt o smånjöt genom hela filmen. men jag tycker dom gjorde bort sig när dom kom till slutet, jag kände mig inte nöjd när jag var klar med filmen.. synd :/

  2. Ja, jag kan hålla med om att slutet inte är någon höjdare, men jag tycker filmen som helhet är så pass bra att jag har överseende med det.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!