De 20 bästa filmerna jag sett

Likt topplistan över böcker hade jag en liknande över film. Egentligen skulle båda listorna vara lika långa, men jag minns inte om det var 15 eller 20 så jag tog en av varje.

Och om boktopplistan var jobbig så var det här en mardröm. Vid första sorteringen hade jag bortåt 35 filmer som alla skulle kunna komma på topp 10. Det smärtar mig att vissa filmer inte fick plats, men jag är ändå riktigt nöjd. Åtminstone med de tio översta.

20. Gosskören
Regisserad av Christophe Barratier, manus av Christophe Barratier och Phillippe Lopes-Curval.
Vi inleder topplistan med en fransk film och tillika drama om en stökig skolklass med pojkar som får en ny lärare som gör klassen till en duktig gosskör. Gripande, välspelat och väldigt vackert.

19. Magnolia
Regisserad av Paul Thomas Anderson, manus av Paul Thomas Anderson.
Magnolia är många berättelser som på ett makalöst sätt vävs ihop till en helhet. Många prominenta namn som gör grymma insatser.

18. Schindler’s list
Regisserad av Steven Spielberg, manus av Thomas Keneally och Steven Zaillian.
1993 års Oscarsvinnare bör vara obligatorisk att se. Den handlar om Oskar Schindler som räddar judar under andra världskriget genom att anställa dem. Liam Neesons är som alltid jättebra.

17. Mirrormask
Regisserad av Dave McKean, manus av Neil Gaiman och Dave McKean.
Dave McKean och Neil Gaiman är bland de mest kompetenta personer jag känner till. Mirrormask är ett färgsprakande äventyr fullt av märkliga miljöer. Bland de snyggaste filmer jag sett.

16. O brother, where art thou
Regisserad av Joel Coen, manus av Ethan Coen och Joel Coen.
Bröderna Coens Odysséen-tolkning har även den drag av märklighet. Var den första filmen med George Clooney som jag såg och insåg att han faktiskt är rätt bra.

15. Seven
Regisserad av David Fincher, manus av Andrew Kevin Walker.
En tät, välskriven och hemsk thriller om en mördare som baserar sina mord på de sju dödssynderna.

14. The Big Lebowski
Regisserad av Joel Coen, manus av Ethan Coen och Joel Coen.
Återigen bröderna Coen, den här gången om misslyckade gangstrar, förvirring och svordomar.

13. Eternal Sunshine of the spotless mind
Regisserad av Michel Gondry, manus av Charlie Kaufman, Michel Gondry och Pierre Bismuth.
Ett surrealistiskt drama om hur det skulle vara om man kunde radera sina minnen. Jim Carrey och Kate Winslet i fantastiskt samspel.

12. Man on the moon
Regisserad av Milos Forman, manus av Scott Alexander och Larry Karaszewski.
Gripande drama om komikern Andy Kaufman. Han var plump, osmart och en synnerligen tragisk figur som synnerligen väl gestaltas av Jim Carrey.

11. Pan’s Labyrint
Regisserad av Guillermo del Toro, manus av Guillermo del Toro.
Filmvärldens svar på hur magisk realism ska göras. Pan’s Labyrint blandar sagostämning med brutalt våld och hopplöst krig. Så långt ifrån en barnfilm man kan komma.

10. Amelie från Montmartre
Regisserad av Jean-Pierre Jeunet, manus av Guillaume Laurant och Jean-Pierre Jeunet.
Amelie från Montmartre är en färgsprakande föreställning i glädje och är berättad på det mest fantastiska vis.

9. Gökboet
Regisserad av Milos Forman, manus av Lawrence Hauben, Bo Goldman och Ken Kesey.
Gökboet är en klassiker bland filmer. Jack Nicholsons prestation som den kanske-tokiga McMurphy är bland det bästa som skådats.

8. Big Fish
Regisserad av Tim Burton, manus av John August.
Big Fish är en fantastisk skrytarsaga om hur fiskarna alltid blir större när man berättar om dem.

7. Fisher King
Regisserad av Terry Gilliam, manus av Richard LaGravenese.
Robin Williams och Jeff Bridges gör tillsammans en underbar film om oväntad vänskap, galenskap och hjältemod. En modern saga.

6. Ed Wood
Regisserad av Tim Burton, manus av Rudolph Grey, Scott Alexander och Larry Karaszewski.
Tim Burtons film om den sämsta filmregissören genom tiderna, Ed Wood, som regisserat Plan 9 from Outer Space och klätt sig i kvinnokläder.

5. Picassos äventyr
Regisserad av Tage Danielsson, manus av Hans Alfredson och Tage Danielsson.
Den enda svenska filmen på listan och den är knappt på svenska. Hasseåtages skildring av Picassos liv är bland det bästa som gjorts, inte bara med svenska mått mätt.

4. Priscilla – Queen of the desert
Regisserad av Stephan Elliott, manus av Stephan Elliott.
Tre transvestiter på äventyr i Australiens öknar. Mycket glitter, mycket ABBA och stort skådespeleri från samtliga huvudrollsinnehavare – Hugo Weaving, Terrence Stamp och Guy Pearce.

3. Baron Munchausens äventyr
Regisserad av Terry Gilliam, manus av Charles McKeown, Terry Gilliam, Rudolph Erich Raspe och Gottfried August Buerger.
Ännu en skrytarsaga, den här gången signerad Terry Gilliam. Baserade på Rudolph Erich Raspes berättelser om den makalöse baron von Münchhausen.

2. Fight club
Regisserad av David Fincher, manus av Jim Uhls, Chuck Palahniuk.
Fight Club trillar in på en andraplats även på den här listan. Filmen och boken är lika men ändå ganska olika. Det är bra på helt olika sätt och kompletterar varandra väldigt bra.

1. De tolv apornas armé
Regisserad av Terry Gilliam, manus av David Webb Peoples, Chris Marker och Janet Peoples.
När jag började med listan trodde jag verkligen inte att en Bruce Willis-film skulle kvala in på förstaplats, men både i Twelve Monkeys och The Fifth Element (som sorgligt nog inte kvalade in på listan) gör han riktigt bra insatser. Med det sagt, och en titt på övriga listan är det inte så konstigt att säga att Terry Gilliam dominerar. Twelve Monkeys bygger på Le Jetee (som inte heller fick vara med eftersom det är en kortfilm) och är en moderniserad och underbar tidsresefilm med grym estetik. Den fungerar och den fungerar bra. Ska man bara se en enda film så är det Twelve Monkeys.

Filmer som var nära men inte nådde riktigt ända fram: A Beautiful Mind, American Beauty, American History X, Benny & Joon, Casablanca, Dagbok från en motorcykel, Mr. Magoriums Wonder Emporium, Det femte elementet, En långvarig förlovning, Citizen Kane, Falling Down, Fear and loathing in Las Vegas, Finding Neverland, Garden State, Hard Candy, Juno, Kalenderflickorna, Kiss Kiss Bang Bang, Life Aquatic, Little Miss Sunshine, Livet från den ljusa sidan, Lost in Translation, Love Actually, Me and you and everyone we know, Måndag hela veckan, P.S. I love you, Paradise Now, Philadelphia, Seabiscuit, Sliding Doors, Spirited Away, The Number 23, The Royal Tenenbaums, Truman Show, Good Will Hunting, Zodiac och Äppelkriget.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!