The Jacket

Originaltitel: The Jacket
Regissör: John Maybury
Manus: Tom Bleecker, Marc Rocco och Massy Tadjedin
Språk: Engelska
Land: USA och Tyskland
År: 2005
Längd: 103 minuter

Det här är en rätt skum thriller som, ju mer man funderar på den, blir tunnare och tunnare.

En militär, Jack Starks (Adrien Brody), blir skjuten i huvudet under ett uppdrag i Irak 1991. Han överlever mirakulöst, med svår minnesförlust som enda egentliga men. När han kommer hem igen plockas han upp av en man (Brad Renfro) som visar sig vara på flykt undan polisen. När ekipaget blir stoppat av polisen skjuter mannen polisen och lämnar kvar Jack som enda bevis.
Jack ställs inför rätta för mordet på polisen och döms till rättspsykiatrisk vård då han inte kan försvara sig på grund av minnesförlusten.
Väl på mentalsjukhuset blir han försökskanin för en ny metod som visar sig ge honom förmågan att resa i tiden, åtminstone skenbart.

Filmen är egentligen inte sådär jättevälgjord. Skådespelarna gör sitt jobb, manuset och regin är det lite halvdant med. Det känns inte alltid särskilt genomtänkt och ju mer man funderar på det desto plattare och mer hålfylld blir The Jacket, som från början visade stor potential att vara djup.

Den påminner om Eternal Sunshine of the Spotless Mind och The Butterfly Effect och personer som gillar de två filmerna kan nog se den här, men den kommer aldrig upp i samma höga klass som de två förstnämnda. The Jacket är mest knasig och knepig.

Jag gillar miljön, och tanken är god, även om resultatet uteblev. Se den för ett par timmars okej underhållning, men sluta fundera kring den sen, annars blir man lika bitter och cynisk som jag.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!