Supergänget

Produkt: Supergänget
Produktlinje: Supergänget, Kaleidoskop
Författare: Tobias Radesäter
Omfång och format: 28 sidor, 6.63″ x 10.25″
Cirkapris: 80 kronor exklusive frakt

Supergänget är Sveriges och världens första rollspel presenterat i serietidningsform. Temat är förstås superhjältar.

Man skulle kunna åberopa visst jäv i och med att jag varit med och speltestat spelet, samt att det är en kompis till mig som skrivit det. Det är en helt rimlig iakttagelse, men jag hoppas kunna skriva en recension av spelet utan att det påverkas av sådana triviala faktorer.

I Supergänget spelar man sig själv fast som superhjälte. Man definerar sin hjälte med hjälp av ett häftigt namn, tre egenskaper (på tre olika nivåer) samt tricks kopplade till egenskaperna. Vilka typer av egenskaper man får slår man fram på en tabell och kan vara allt från superkrafter till föremål, men exakt vad egenskapen och tricket är får man bestämma själv. Exempelvis kan man om man får superkraft välja att ha flygförmåga med tricket vakuumsnurr. Exakt hur de används i berättelsen är det bara upp till spelarnas fantasi att avgöra.

Reglerna är väldigt enkla, nästan lika enkla som rollpersonerna. För det första används de bara vid konflikter, allt utanför hjältarnas hjältemodiga ingripanden löses utan regler. När reglerna väl används väljer spelarna att använda en egenskap på nivå 1, 2 eller 3. Använder man ettan får man ett hjältepoäng och får slå en tärning i konflikten, tvåan använder man gratis och får två tärningar att slå och trean kostar ett hjältepoäng att använda och man får tre tärningar. Tärningens utfall räknas om till effekt – utfall 1, 2 och 3 ger effekt 0 och utfall 4, 5 och 6 ger effekt 1. Sexorna ger dessutom en tärning till. Med ett slag ser man i vilken ordning man agerar (högst effekt först) samt hur mycket pisk man ger motståndet. Systemet är väldigt smidigt och gör precis vad det är tänkt att göra – skapa superhjälteserier. Det är så pass fritt att man som spelare och spelledare har fritt fram att berätta och använda fantasin.

Någon egentlig spelvärld presenteras inte, men det är underförstått att det handlar om en värld där superhjältar (och superskurkar) finns (och är rätt vanliga). Utöver det är det ganska löst definerat vad det handlar om, men mycket inspiration kan med fördel hämtas från andra superhjälteserier.

”Andra superhjälteserier”, ja. Förutom att Supergänget är ett rollspel så är det en superhjälteserie. Rollspelet är nämligen 30 sidor ritad serie som på ett roligt och förklarande sätt beskriver hur spelet fungerar med både bild och text. Väldigt pedagogiskt och väldigt häftigt.

Supergängets enda nackdel är priset. Det är fortfarande värt varenda krona, men jag kan sympatisera med de som tycker att det är dyrt. Jag kan ändå verkligen rekommendera spelet både till de som har minsta intresse för rollspel och de som har minsta intresse för superhjältar. Supergänget är en förebild för båda delarna.

(Supergänget finns att köpa från Lulu, närmare bestämt här: http://www.lulu.com/content/903232)

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!