The Ladies of Grace Adieu

Originaltitel: The Ladies of Grace Adieu
Författare: Susanna Clarke
Utgivningsår: 2006
Tryckår: 2007
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 235
Förlag: Bloomsbury
ISBN: 978-0-7475-9240-2

Det var med viss skepsis jag tog upp Susanna Clarkes novellsamling The Ladies of Grace Adieu. Hennes första hyllade bok Jonathan Strange & Mr Norrell gjorde mig ju inte det minsta imponerad. Dock hade jag svårt att tro att novellerna skulle lida av samma problem som hennes debutroman.

I samlingen finns åtta noveller som utspelar sig mellan 1500 och 1850 i England. Gemensamt för dem är blandningen av vardag och älvor – något som Susanna Clarke är väldigt bra på. Novellerna håller dessutom en ganska jämn och hög nivå vilket gör att man inte behöver fundera på vad sjutton en viss novell gör i samlingen.

Det finns vissa tendenser till strösslande med ord även i The Ladies of Grace Adieu, men det blir inte alls lika påtagligt när totala mängden ord är mycket lägre. Man kan njuta av ett bra språk utan att känna att det är helt substanslöst rabblande. De små historierna är dessutom i sig mycket intressantare än Jonathan Strange & Mr Norrell någonsin kunde bli. De är inspirerande och mer magiska.

The Ladies of Grace Adieu är väldigt mycket större underhållning Jonathan Strange & Mr Norrell. Välskrivna noveller i en välkomponerad samling.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Jag är inte förvånad över att du gillar den här novellsamlingen. Det jag har läst hittills har varit mycket bra och inspirerande. Men jag tycker fortfarande att ”Jonathan Strange & Mr Norell” är en riktigt bra och läsvärd bok trots sitt omfång. Hursomhelst så blir man sugen på att själv skapa något inspirerat av älvorna i hennes böcker.

  2. Tja, jag tycker att det är större skillnader på Jonathan Strange & Mr Norrell och The Ladies of Grace Adieu än omfånget, även om det kanske inte framgick av recensionerna. Novellsamlingen är skriven mycket tightare, utan det uppenbara ordbajset, vilket gör att hade boken varit 700 sidor i samma stil hade den förmodligen varit mycket bättre än Jonathan Strange & Mr Norrell är.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!