Baron Münchhausens äventyr

Originaltitel: The Adventures of Baron Munchausen
Regissör: Terry Gilliam
Manus: Rudolph Erich Raspe, Gottfried August Bürger, Charles McKeown och Terry Gilliam
Språk: Engelska
Land: Storbritannien och Tyskland
År: 1988
Längd: 126 minuter

Baron Münchhausens äventyr bygger på den fantastiska legenden om 1600-talsaristokraten Baron Münchhausen (John Neville) och hans berömde äventyr. Vid ett anfall av turkarna mot en liten stad kommer baronen lägligt för att störa en teater som spelar upp sagan om honom. Han känner sig nödgad att berätta hur det egentligen gick till.

Historien är på alla sätt fängslande och jag älskar hur alla skrytelement finns med. Bristen på trovärdighet är förstås en stor poäng i en film om den tvivelaktige baronen.

Bland skådespelarna finns en rad stora namn, John Neville, Eric Idle, Jack Purvis, Uma Thurman, Robin Williams och Jonathan Pryce. Alla är väldigt bra och drar sitt strå för att göra Baron Münchhausens äventyr till vad den är.

Terry Gilliam är den perfekta regissören till en sådan film också. Det fantastiska och sagolika blandas med det jordnära och verkliga på ett sätt som få förutom Terry Gilliam klarar av. Det är mäktigt.

Och vad är då Baron Münchhausens äventyr? Tja, jag tycker utan minsta tvekan att den tillhör de bästa filmerna som har gjorts – kanske till och med den bästa. Den rekommenderas varmt åt alla.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!