Skriv om förra listan och relationen mellan den och den nya

Det har snart gått fem månader sedan min senaste 101-lista sparkades igång och även om jag fortfarande är väldigt taggad på en hel del av punkterna så börjar jag så sakteliga minnas listans svagheter.

Tiden för min första lista gick ut på nyårsafton 2008 och vid tidpunkten hade jag 39 saker kvar att göra. Sju av dem har jag klarat sen dess och några har fått följa med till nya listan. Hur många jag bytte ut under vägens gång på första listan vet jag inte (och det är därför jag för historik på den nya, men jag återkommer till det). Varför blev så många saker ogjorda då? Det är nog en kombination av flera saker. En viktig anledning var nog att ambitionsnivån då – liksom nu – var ganska hög, men jag lyckades aldrig hitta motivationen att färdigställa det. En annan viktig anledning, som i större utsträckning märks nu, är att jag helt enkelt tröttnar på vissa punkter.

Det är min fasta övertygelse att listan måste vara dynamisk för att inte bli en börda. De nära tre åren är en för lång tid för att jag på allvar ska kunna tycka att allting är bra idéer att göra. Som ni kan se längst ned på min sida för listan är det redan sex punkter som jag strukit. Inte för att de är svåra, det är egentligen rätt banala saker, utan för att jag helt enkelt inte har lust att göra dem längre. Det kan bero på en av två saker: 1. jag är för nyckfull för att på allvar lyckas intressera mig för 101 saker under så lång tid, eller 2. punkterna i sig är inte så pass genomtänkta att de borde stått på listan från första början. Nu är svaret främst psykologiskt, vill jag lägga ansvaret på hur jag är eller vad jag gör? Om svaret är att min person gör att jag inte kan nå ett läge där jag är nöjd med de 101 punkterna är det naturligtvis helt okej, det är knappast den värsta av personlighetsstörningar. Å andra sidan, om det är för att jag inte gjort ett tillräckligt bra jobb innebär det i princip att jag inte kan klara alla saker på en lista, ens om jag försöker hårt: jag har helt enkelt för svårt att lägga ned arbetet på den (både att skriva den och att göra klart den).

Nu vill jag ju gärna tro att det är det första som stämmer överens bäst med verkligheten och att listorna, både den gamla och den nya, är bra verktyg för att få saker gjorda trots de ovanstående problemen. Jag väljer att fortsätta ändra i listan för att på så sätt hålla den i balans med vad jag vill och ämnar göra. För att se till så att ingenting försvinner, för att skapa underlag för en utvärdering om en bit över två år, har jag valt att längst ned på listan samla de strukna punkterna för att man ska kunna se vad jag sysslar med egentligen och kanske förstå vad det är som gör det så svårt för mig att hålla listan statisk. Nya punkter markeras med ”NY! X” där X representerar i vilken ordning de lades till. På det sättet kommer nya listan vara ett bättre verktyg för att lära känna mig själv, och det är den främsta skillnaden mellan nya och gamla.

Och med det här har jag klarat ännu en punkt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Ja, det här är minst sagt en intressant fråga. Vi vet ju att det finns en hel del brister i upplägget, men ändå har vi båda dragit igång varsin ny lista. Jag experimenterade ju ett tag med andra former, men hittade inget som fungerande. 101-listan är för mig ett bra sätt att sammanfatta mina mål och ambitioner på lite sikt och då spelar det inte så stor roll om man byter ut saker, för det är precis som du säger helt orimligt att författa mål som stämmer över en så lång tid (eller i alla fall 101 stycken.

    Ett bra exempel är ju att jag i min enfald trodde att jag skulle ta examen ungefär när listan tog slut, men nu gör jag det ett och ett halvt år tidigare! Går sådant att förutsäga? Kan jag säga vad jga gör om ett år? Så länge svaren på dessa frågor är ”nej” måste listan vara dynamisk.

    Det som är bra med listan är att man sätter sig och funderar på vad man vill. Då och då funderar man också på hur man vill uppnå det. När man lyckas med något får man kryssa av det på en lista som alla kan se. Det är bra. Det är jättebra till och med, så jag kommer nog fortsätta med liknande saker, även om det kanske inte är i den form det en gång var tänkt att vara.

  2. Jag höll på med en sån där lista också ett tag, slutade efter ytterligare ett tag eftersom jag inte riktigt kände att jag hade någon lust att fortsätta längre, hittade listan ett par år efter det och insåg att jag faktiskt avklarat de flesta punkterna ändå.

    Såhär ser jag på listorna: för mig gav det mycket bara att skriva listan, att ägna några timmar åt att fundera på vad jag ville göra de närmaste åren, vad jag ville testa och uppleva. Bara genom att göra den funderingen startades rätt många tankespår som sedan och vartefter påbörjades och ibland avslutades. Lite som Olle uttryckte det helt enkelt.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!