Rutger Bregman — Utopia for Realists. And How We Can Get There

Rutger Bregman, i översättning av Elizabeth Manton
264 s. Bloomsbury Publishing 2017 (2014)
På svenska Utopia för realister, Natur & Kultur (2018)


Nederländske historikern Rutger Bregman (f. 1988) lanserade i Humankind (2020) den hos somliga kontroversiella åsikten att människor i regel är ganska schysta. Några år tidigare beskrev han i Utopia for Realists hur basinkomst, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka kan bli verklighet (enligt svenska undertiteln). Jag vill nog ändå hävda att han gör ett solitt jobb att förklara varför dessutom.
     Ett grundantagande: fattiga är inte fattiga på grund av att de är karaktärssvaga, fattiga är fattiga för att de inte har några pengar. Det låter rimligt men de som gärna behåller status quo erkänner ogärna detta, för om det vore så skulle ju den liberala drömmen inte riktigt hålla.
     Studier, berättar Bregman, har dock gjorts där hemlösa eller på andra sätt mindre bemedlade fått inkomst eller engångssummor utan något utbyte. Trenden är tydlig, men kanske uppenbar: de som plötsligt hade pengar klarade sig bättre. Dock, att hemlösa skulle lägga sina pengar på alkohol och droger är ett av de vanligaste argumenten mot att ge bort pengar, vilket, visar det sig, inte stämmer. Tvärtom är det mycket (MYCKET) billigare att ge bort pengar än att betala för de sociala insatser fattigdom orsakar.
     Lugnt men medryckande presenterar Bregman sitt ämne från olika håll. Han berättar om att USA under Richard Nixon var på vippen att införa basinkomst, om automatisering och om arbetets värde. Hans tes är enkel, vi lever i ”The Land of Plenty” men att ”plenty” inte tillfaller alla, men givetvis borde göra det. Jag har enkelt att skriva under på hans grundpremisser och lösningar även om vägen ditt är lång, särskilt eftersom opinion och politik ännu är så långt därifrån. Han har samma enastående förmåga som Rebecca Solnit att få läsaren att känna optimism och väcka viljan att fortsätta kämpa. Jag läste den dessutom i ungefär samma veva som Om man älskar frihet (2020) och Att uppfinna världen (2020), tre böcker som på många sätt ringar in framtidens utmaningar och borde vara obligatorisk läsning för beslutsfattare.1

Show 1 footnote

  1. I synnerhet Socialdemokrater.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!