Priscilla – öknens drottning

Originaltitel: The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert
Regissör: Stephan Elliott
Manus: Stephan Elliott
Språk: Engelska
Land: Australien
År: 1994
Längd: 104 minuter

Tre drag queens (egentligen två drag queens och en transexuell), Adam (Guy Pearce), Tick (Hugo Weaving) och Bernadette (Terence Stamp), ger sig ut på en resa genom Australien för att framföra en drag show i Alice Springs, mitt ute i australieniska öknen. Med en buss och hela sin uppsättning glitter och glamour tar deras resa fart, en resa med gräl, hemligheter, sång och mycket kärlek.

Priscilla – öknens drottning är mer en äventyrsfilm än ett politiskt ställningstagande eller en uppvisning i att leva La Dolce Vita, vilket är ironiskt med tanke på hur långt det på ytan är mellan dragartisterna i filmen och äventyrshjältar i stil med Indiana Jones. Handlingen är ganska simpel med många stopp på vägen mot målet och det passar bättre än man kan förvänta sig.

Den stora, stora, stora fullträffen är dock skådespelarinsatserna. Karaktärerna är på sitt sätt extrema samtidigt som de är jordnära. Extrema för att ytan är långt ifrån normen och jordnära för att det inte är särskilt svårt att ta dem till sitt hjärta. Balansakten är svår men de tre, Hugo Weaving, Terence Stamp och Guy Pearce, är så fruktansvärt skickliga att det blir en njutning.

En annan mycket viktig sak är att Priscilla – öknens drottning berör. Det är nära mellan skratt och gråt, lycka och förfäran. I filmer som den här är det a och o.

Jag skulle kunna sammanfatta det hela med två ord: ”Se den!” Den är bland det bästa jag sett, jättebra skådespelare som bjuder in tittaren till en resa utan like. Vansinnigt bra!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!