Far och dotter

Originaltitel: Father and Daughter
Regissör: Michael Dudok de Wit
Manus: Michael Dudok de Wit
Språk: Inget
Land: Storbritannien, Belgien och Nederländerna
År: 2000
Längd: 8 minuter

En pappa och hans dotter tar farväl av varandra och pappan tar en båt och ror ut på havet. Flickan väntar på att han ska komma tillbaka, men tiden går, både för landskapet och för flickan som blir en ung kvinna, skaffar familj och till slut blir gammal. Hela tiden har hon en längtan efter sin far.

Far och dotter är verkligen en fullträff i sin enkelhet. Teckningarna är enkla och ibland bara streck, trots det råder det aldrig några tvivel om vad det föreställer eller på att stilen i sig är perfekt för filmen. Det hela ackompanjeras av en melankolisk dragspelsvals och i sin helhet blir Far och dotter snarare ett konstverk än något annat.

Jag kan se den hur många gånger som helst, den blir inte sämre eller långtråkig. Den är bara vacker och lämnar inte mina ögon torra. Se den ni också, åtta minuter kan ni allt kosta på er! (Far och dotter på Youtube).

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

6 Comments

  1. Nu har jag skrivit säkert fyra olika kommentarer men den ena känns mer överflödig än den andra.

    Riktigt vacker. Och full med både enkel och djupare symbolism, sånt går alltid hem hos mig.

  2. Enkelt men väldigt vackert. När hälften hade gått började jag undra vad som egentligen hände med fadern. Man får veta att båten har sjunkit. Men vad hände med fadern egentligen. Uppenbart så dog han, men sjönk han med båten?

  3. Flisan: Jag lever på kommentarer så jag blir bara glad. :P

    Jocke: Det är ballt att den väcker tankar, men samtidigt spelar det ingen roll vad som hänt. Det uppenbara är ju att han är borta, i vilket fall ur dotterns synvinkel.

  4. Självfallet spelar det ingen roll det är det som är en av de charmiga delarna med filmen. Men som du säger, det är ballt att det ändå väcker tankar.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!