V for Vendetta

Originaltitel: V for Vendetta
Regissör: James McTeigue
Manus: David Lloyd, Alan Moore, Andy Wachowski och Larry Wachowski
Språk: Engelska
Land: USA och Tyskland
År: 2005
Längd: 132 minuter

V for Vendetta är en filmatisering av Alan Moores seriealbum med samma namn. En spännande film i dystopisk miljö.

Storbritannien har blivit en fasciststat efter att folket velat ha trygghet på bekostnad av frihet. Mitt i detta finns Evey Hammond (Natalie Portman) som räddas av en mystisk maskerad man efter att hon blivit ertappad under utegångsförbudet.
V (Hugo Weaving), som den maskerade mannen kallar sig, visar Evey hur han spränger en av Storbritanniens viktigaste symboler och när han sedan bryter sig in och gör ett informativt attentat mot den statsstyrda televisionen räddas V av Evey och de tvingas båda att hålla sig undan för att inte åka fast och avrättas.
Och i slutändan handlar allting bara om att minnas den femte november.

Filmatiseringar av serietidningar har sällan slagit särskilt väl ut, med Sin City och de tidiga Batman-filmerna som horribla exempel. Likförbaskat hade jag förväntningar på V for Vendetta och när möjligheten att se den uppenbarade sig kunde jag inte låta bli. Och det skulle visa sig att jag gjorde helt rätt.

Med reservation för att jag inte har läst seriealbumet (ännu) så måste jag säga att det är såhär sådana filmer ska göras.
I V for Vendetta blandas action med humor med värme med reflektioner av samtiden och filmen kommer nog aldrig bli så aktuell som den är idag.

Natalie Portman spelar över en del till en början, men repar sig och avslutar filmen strålande. Hugo Weaving är som alltid lysande och den stela och grå ”Agent Smith” som de flesta är vana att se honom som (bara jag som förknippar honom med Priscilla – Queen of the desert?) är som bortblåst till förmån för den karismatiske V.

Om man bortser från att actionscenerna stundtals blir lite fåniga (även om de är välgjorda så känns det som att extrem slowmotionscener inte riktigt hör hemma) så är den väldigt välgjord och snygg. För min del hade det inte gjort något ifall allting varit mörkare och smutsigare, men då vet jag å andra sidan inte hur föregångaren är.

Jag tycker definitivt att man ska se V for Vendetta om man får chansen. Det finns många sätt att jämföra den här filmen med vår verklighet som även de kan bli spännande om man har läggning för sådant.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!