Philadelphia

Originaltitel: Philadelphia
Regissör: Jonathan Demme
Manus: Ron Nyswaner
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1993
Längd: 125 minuter

Andrew Beckett (Tom Hanks) är en ung lovande advokat som nyligen blivit befodrad. Men Andrew ruvar på en hemlighet – han är homosexuell och AIDS-smittad – och när den kommer till ytan får han sparken. Tillsammans med den homofobiske advokaten Joe Miller (Denzel Washington) stämmer han sin forna arbetsgivare.

Historien är fångande från första stund och man slängs direkt in i en oförstående och fientlig värld där den smittade Andrew utgör mittpunkten för den usla behandlingen. Men allt är inte nattsvart och tur är nog det för då hade förmodligen Philadelphia blivit för jobbig att se.

Tom Hanks och Denzel Washington fungerar ruggigt bra ihop och båda är stora skådespelare. I övrigt är Antonio Banderas lysande som Becketts pojkvän. Det är en fröjd att se skådespeleri på den här nivån.

Philadelphia belyser problem på ett bra sätt utan att vara alltför tung. Det är en fängslande historia framförd på ett på alla sätt utmärkt sätt. Ett måste att se.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!