Översten får inga brev

Originaltitel: El coronel no tiene quien le escriba
Författare: Gabriel García Márquez
Översättare: Karin Alin
Utgivningsår: 1968
Tryckår: 1982
Originalspråk: Spanska
Sidantal: 92
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 91-46-14149-9

Årets första recension är på förra årets sista lästa bok: Översten får inga brev. På sedvanligt sätt tar Gabriel García Márquez något vanligt, gör det ovanligt och behåller det vanligt, ett förfarande som han i princip uppfann med den magiska realismen. I den här berättelsen känns dock det hela mer nedtonat.

En pensionerad överste bor på en ö tillsammans med sin fru och väntar på brevet med pensionen i. Han har väntat i femton år och är säker på att det kommer komma. Om inte den här veckan så nästa. Efter deras sons död har det lidit allt större nöd och lever nu i största fattigdom med en stridstupp, en klocka och en tavla som enda tillgångar, men ingen vill köpa dem av dem och tuppfäktningssäsongen har inte börjat än.

Det magiska i Översten får inga brev är ingalunda bortblåst, men det är betydligt mer tillbakadraget. Istället handlar det om förfluten tid som skulle kunna vara oändlig. Boken är dock ett rätt dåligt exempel på tydlig magisk realism och jag är inte säker på att jag rekommenderar den för den sakens skull. Däremot är den läsvärd, långt ifrån det bästa jag läst av García Márquez men inte dålig. 3,5 hade den fått om jag haft halva betyg, men nu får den nog bara en trea.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Att den magiska realismen inte var med i boken var plus för mig. Det är pga just den magiska realismen som jag inte läst Hundra år av ensamhet——ännu kanske jag ska tillägga!
    Trevligt att titta in här, en ny sida för mig!

    1. Det är givetvis en smaksak och jag kan förstå att magisk realism inte tilltalar alla. Däremot är jag snubb på obscent förtjust i det (vilket går att se om man läser mina övriga Gabriel García Márquez-recensioner, antar jag. :)

      Tack, jag hoppas du tittar in fler gånger. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!