Krönika om ett förebådat dödsfall

Originaltitel: Crónica de una muerte anunciada
Författare: Gabriel García Márquez
Översättare: Peter Landelius
Utgivningsår: 1981
Tryckår: 1982
Originalspråk: Spanska
Sidantal: 144
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 91-46-14082-4

Från första början vet vi att Santiago Nasar kommer bli mördad, men inte låter Gabriel García Márquez det förstöra spänningen och nerven i Krönika om ett förebådat dödsfall. Tvärtom, förväntningen över att Santiago Nasar kommer bli mördad bidrar i allra högsta grad till spänningen. För runt Santiago Nasar finns människor som alla vet att han kommer bli mördad, och alla tror att någon annan kommer att berätta det för honom, ja, till och med förövarna vill att han ska veta om det så att de kan bli stoppade i sina mordplaner. Nätet runt offret är så märkligt att i dödsögonblicken är han den enda i hela byn som inte vet att han kommer bli mördad.

Annorlunda upplägg? Ja, det är lite okonventionellt och det fungerar förvånansvärt bra. Gabriel García Márquez är flyktighetens konung och de poetiska betraktelsernas mästare, och återigen visar han prov på det. Krönika om ett förebådat dödsfall är dock inte lika till bredden fylld med magisk realism och underligheter som exempelvis Patriarkens höst eller Hundra år av ensamhet. Å ena sidan saknar jag det lite, å andra sidan är jag inte säker på att det behövs. Författarens berättarglädje gör att man rycks med ändå.

Jag slås av hur skicklig Gabriel García Márquez är på att måla upp en helhet. Trots att hans berättarteknik är ytterst fragmentarisk får man till slut en bild av hur världen ser ut, hur personerna är och vad som händer. Hans teknik lutar snarare åt en konstnärs sätt att måla lite här och lite där för att med sista penseldraget låsa igen kistan och anse att verket är klart. På samma sätt kan inte Krönika om ett förebådat dödsfall bli klar förrän sista meningen är skriven.

Krönika om ett förebådat dödsfall är bra, men den är inte riktigt lika stark som hans andra böcker. Dess ringa längd gör den ändå till en given läsning och en någotsånär bra introduktion till Gabriel García Márquez författarskap, borträknat de riktigt magiska sakerna.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!